Keresés

EU-s zászlót tűztek a rádiószékházra a CEU-ért tüntetők

Néhány óra alatt ezres tömeg gyűlt össze hétfő este a Sándor-palota előtt, amiért Áder János aláírta a CEU-ellenes törvényt. Onnan a Lánchídon, az Oktogonon és a Blaha Lujza téren át a rádió épületéhez vonultak, amire kitűztek egy EU-s zászlót. A folytatás szerdán, a Hősök terén lesz. 

Spontán tüntetés kezdődött hétfő este a Sándor-palotánál, miután Áder János köztársasági elnök aláírta a kormány CEU-t ellehetetlenítő törvényjavaslatát. A tiltakozást egy magánember kezdeményezte a Facebookon, rövid időn belül össze is gyűltek néhány százan. A tüntetőket erős rendőri készültség fogadta, egy embert előállítottak, mert festékkel leöntötte az egyik rendőrt, más atrocitásra viszont nem került sor. A főleg fiatalokból álló, ezres nagyságrendűvé nőtt tömeg ezután végigvonult a Lánchídon, majd az Oktogonhoz és a Blaha Lujza térhez mentek. Nem volt világos, hogy pontosan mire készülnek, de végül a rádiószékháznál lyukadtak ki, ahol volt egy kis lökdösődés, a rendőrök az Index tudósítása szerint paprika sprayt is használtak.

A tömeg szeretett volna bejutni a rádió épületébe, ment is a tanakodás, hogy ha sikerül, mit olvassanak be, de erre végül nem került sor, helyette zúgott az „Igaz rádiót!” és a „Szabad Kossuth Rádiót!”. Végül egy lánynak sikerült felmásznia a rádió épületére, és kitűznie az EU-s zászlót, ahonnan behúzták az egyik ablakon. A tömeg megvárta, míg a rendőrök kiengedik, majd hamarosan hazaindultak, miközben azt énekelték: „ez még csak a kezdet!”

Ezzel a szerdai, Hősök terére tervezett tüntetésre utaltak, ahol újra a CEU ellehetetlenítése, valamint a civil szervezetekkel kapcsolatos törvény ellen fognak tiltakozni.

A tüntetés szervezője az esemény után azt írta a Facebookon: „Megmutattuk ma is, hogy percek alatt több százan, vagy még többen meg tudunk jelenni bárhol a városban, hogy kiálljunk a jogainkért. Meg tudjuk mutatni a demokratáknak, hogy nem facsarta ki még belőlünk az összes erőt ez a rendszer. Én nem vagyok egy tüntetés szervező, nem is szeretnék azzá válni. A továbbiakban is használni fogom a face’ adta lehetőséget a gyors kommunikációra sok emberrel. Felelősséget ezért nem vállalok. Ha már ma este úgy tűnt, én hívtam meg ezt a pár száz embert, aki aztán meghívott még pár százat ideírok egy pár gondolatot ezzel kapcsolatban a mai napról. A továbbiakban az esemény oldalát nem fogom látogatni, legfeljebb a következőét”.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!