Keresés

Eszméletlenre vertek egy menekültet, és majdnem megúszták felfüggesztettel

A maximum kiszabható 11 évhez képest enyhe büntetést kapott az a két bicskei fiú, akik 2013-ban kerítésléccel vertek eszméletlenre egy menedékkérőt. Az egyiküket 2 év 6 hónap börtönbüntetésre, a másikat pedig két év felfüggesztettre ítélte a Kúria. Ezzel súlyosbították az elsőfokú ítéletet, amely mindkettejüknek felfüggesztettet adott, és azt sem ismerte el, hogy a skinheadként ismert fiatalok rasszista indítékból támadtak volna. 

Aziz menedékkérőként élt a bicskei menekülttáborban, és a támadás hajnalán éppen a vasútállomásra igyekezett, hogy Budapestre menjen, ahol épp munkalehetőség kínálkozott, írja a 444.hu. Dávidot és Ádámot nem sokkal előtte tették ki egy közeli kocsmából, miután összeszólalkoztak egy helyi romával, és egy padon ülve pillantották meg az elefántcsontparti fiút.

„Black man go back to Africa. Here is Hungary, not Africa” – hallotta Aziz, amikor támadói ököllel ütni kezdték a fejét. Egy kerítésléccel próbált védekezni, de közben azt is elvették tőle, és a vasútállomásig üldözték. Az állomáson várakozó afrikai menekültek futásnak eredtek, amikor meglátták a fadarabbal közelítő fiúkat. Dávid először a hátizsákoknak esett neki, egy eritreai házaspár négy hónapos gyerekének a ruháit szórta a sínek közé.

A dulakodás közben eltört Ádám kisujja. „Meg mertél ütni? Eltörted az ujjamat? Megdöglesz!” – kiáltották Aziznak, majd a kerítésléccel eszméletlenre verték. Nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket okoztak neki, de csak mert éppen nem találták el a szemét.

Ádámot és Dávidot régóta skinheadként ismerték a helyiek, mindkettejüknek volt már összeütközése a törvénnyel önkényuralmi jelképek, horogkereszt használata miatt. A rendőrség mégsem gyanakodott rasszista támadásra, hiába volt világos, hogy előtte sosem találkoztak Azizzal, csak garázdaság miatt nyomoztak. Az elsőfokú ítéletben végül az szerepelt, hogy először valóban rasszista szándékkal támadták meg, de amikor a vonatnál utolérték, akkor már nem azért verték, mert fekete, hanem azért, mert dühösek voltak rá, amiért védekezett. A garázdaság enyhébb bűncselekmény, ezért mindketten felfüggesztettet kaptak.

Az Azizt képviselő Magyar Helsinki Bizottság az ügyészséghez fordult, hogy kérjenek felülvizsgálatot a Kúriától. aminek néhány hónapja eleget is tettek. A felülvizsgálati tárgyalásra ezen a héten kedden került sor, ahol az ügyész súlyosbítást kért. A 444.hu szerint azzal kezdte az ügyész a beszédét, hogy „napjainkban igen fontos kérdésre kell választ adni: az idegenekkel szembeni türelmetlenség növekedése során a büntetőjog szerint meddig értékelhető az idegengyűlölet”. Az ügyész szerint az Azizzal szembeni támadást végig a rasszizmus motiválta.

A Kúria az ügyészségnek adott igazat, és az ítéletet felfegyverkezve elkövetett garázdaságról felfegyverkezve elkövetett közösség tagja elleni erőszakra változtatták. Az első rendű vádlott börtönbüntetését 2 évről 2 év 6 hónapra súlyosították, ez már nem felfüggesztett büntetés, a fiúnak börtönbe kell vonulnia. A másodrendű vádlott, 1 év 8 hónap helyett 2 évet kapott, továbbra is felfüggesztve.

A Kúria ítéletében szerepel, hogy ez még mindig enyhe a maximálisan kiszabható 11 évhez képest, de sok idő telt el a támadás óta, az elkövetők rendezték az életüket, iskolába járnak, egyiküknek kisgyereke született, ezért „ennél súlyosabb büntetés a fiatal felnőttek esetében megtorló ítélet lenne.”

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!