Keresés

Orbán brüsszelezett, az ellenzék az elvándorló fiatalokról beszélt

A Fidesz és az ellenzéki pártok is utcára vonultak október 23-án megemlékezést tartani. Orbán Viktor a Terror Házánál beszélt, főleg Soros Györgyről, bár a nevét nem mondta ki, Brüsszelről és arról, hogy ránk akarják ereszteni a migránsokat. Szerinte áprilisban ismét meglehet a Fidesz győzelme. A Jobbik a Corvin közben tartotta a megemlékezését, ahol Vona Gábor meghirdette a Vona-tervet, Orbánt a magyar szabadság legádázabb ellenfelének nevezte, és azt mondta, jövőre megverik a Fideszt. Estére a Momentum hívta a Szabadság térre szimpatizánsait, több százan hallgatják az esős időben a párt vezetőit, akik harcot hirdettek a korrupció és a politikai apátia ellen.

19.43 Vége a beszédeknek, és ezzel a rendezvénynek is. Elkezdett oszlani a tömeg a Szabadság téren. Percről percre tudósításunkat ezzel befejezzük.
19.41 
_HDA5219
Fotó: Hajdú D. András
19.39 Fekete-Győr szerint a generációjuk felelőssége, hogy nem forduljon az önálló boldogulása felé, ne hagyja el az országot, hanem legalább annyival részt vegyen a jövő formálásába, hogy elmegy szavazni. „Rázzátok fel a környezeteteket a politikai apátiából!” – szólított fel. Hozzátette, hogy nem kell teljes egyetértés egy politikai párttal, de arra kell szavazni, aki nem csak beszél, hanem cselekszik is. „1956 hősei megirigyelnék a könnyű dolgunkat. Ne hagyjuk őket cserben” – mondta a beszéde végén.
19.33 A Momentum elnöke kijelentette, hogy az ellenzékből kiábrándult szavazókat szeretnék megszólaltatni. El akarják vinni szavazni a fiatalokat és a külföldön élő magyarokat is. Ezért társadalmi célú kampányt indítanak a szavazás fontosságáról. „A lánglelkű fiatalok csiholják a változást, de az egész nemzet kell, hogy a motorja legyen” – mondta, hozzátéve, hogy mindenkinek ki kell állnia és elmondania, hogy elég volt. Erre nagy éljenzést kapott.
19.29 Sokan mondják, hogy nincs esély a változásra, de nem ez a kérdés, hanem hogy mi a választásunk – mondta Fekete-Győr. Kiköltözünk külföldre? – kérdezte. Nem! – kiabálta a tömeg. Cselekszünk végre? – kérdezte újra. Igen! – kiabálta a tömeg.
19.24 56 öröksége arról szólt, hogy politikai öntudatra ébredt egy új generáció, a rendszerváltáskor ez nem sikerült – kezdte beszédét a Momentum elnöke, Fekete-Győr András. Azt ígérte, hgy ők befejezik a rendszerváltást. Nem hagyjuk, hogy Orbán Viktor vagy más elvegye a szabadságunkat, áprilisban pedig teszünk is erről – mondta.
19.12 Orosz Anna a rejtőzködő elnyomásról beszél. Azt mondta, ilyen például, amikor egy tanár csendben marad, nem megy ki egy politikai rendezvényre, nehogy elveszítse az állását, vagy ha valaki visszaél a hatalmi helyzetével. „Beszélnünk kell az elnyomásról” – mondta.
19.11 Több százan hallgatják a beszédeket a Szabadság téren.

_HDA5206 Fotó: Hajdú D. András

19.07 Orosz Anna, a Momentum elnökségi tagja azzal kezd, hogy felemlegeti Marton László zaklatási ügyét. Azt mondta, reméli, hogy elkezdődik egy változás, amiből a Metoo helyett a Menever generációja nő ki.

18.59 A korrupció kimetszhetetlen daganat a társadlom testén – mondta Soproni Tamás. A politikus azt ígérte, hogy egy Momemtum vezette ország nem lenne korrupt. Ezt egy valódi elitcserével, visszamenőleges vagyonosodási vizsgálattal érnék el. Átláthatóvá tennék a közéletet, újra ingyenessé tennék a közérdekű adatigénylást, és biztosítanák az ügyészség függetlenségét.

18.55 Az első felszólaló a Momentum rendezvényén a párt alenöke Soproni Tamás. Januárban sokan mondták, hogy nem fognak tudni összeszedni 30 ezer aláírást, aztan pedig azt, hogy nem lehet fél év alatt összerakni egy programot, vagy országos alapszervezet-hálózatot alapítani, de sikerült – kezdte, majd hozzátette, hogy reméli, a jövő évi választásokon is így lesz. Beszélt a korrupcióról és a szegénységről, szerinte a kelet-magyarországi megyékben attól félnek az emberek, hogy ha a polgármester megharagszik rájuk, akkor nem kapnak majd közmunkát.

18.42 Kampányvideók vetítésével kezdődött a Momemtum rendezvénye. Több százan mentek ki a párt rendezvényére a Szabadság térre, az eső azonban annyira eláztatta a színpad előtti teret, hogy a legtöbben a fák alá vagy a kicsit odább lévő járdára álltak.

18.27 Gyülekeznek az emberek a Szabadság téren. Tudósítónk szerint közel kétszázan lehetnek a Momemtum rendezvényén. Kispál és a Borz dalokkal hangolnak a színpadon, sok magyar és uniós zászlót látni.

18.15 Hamarosan kezdődik a Momentum megemlékezése a Szabadság téren. Tudósítónk szerint a színpad már áll a tér szélén, de egyelőre csak kevesen gyülekeznek előtte.

Fotó: Hajdú D. András
16.43 Véget ért a Jobbik rendezvénye a Corvin közben, a résztvevők most fáklyákkal átvonulnak a Magyar Rádióhoz. Tudósítónk szerint közel kétszázan lehettek a rendezvényen.
16.39 Melyik az az ellenzéki párt, amelyik valóban kormányváltást akar? – kérdezte Vona Gábor. Szerinte a Jobbik. Azt mondta, elege van abból, hogy a pártok egymást fúrják, amikor ez nem vezet sehová. Szerinte össze kell fogni a kormány ellen. „Nem érdekel, ki a jobb vagy a bal oldali, a mérsékelt vagy a radikális” – mondta. Szerinte itt az ideje a kiegyezésnek, a magyar szabadság ügye pedig tudja egyesíteni az embereket. „2018-ban le fogom váltani Orbánt, és a Fideszt a Jobbik, ezt üzenem mindenkinek” – mondta a beszéde végén.
16.35 A kerítés kell, határőrség kell, a kormányt le kell váltani, a tagjait elszámoltatni és részt kell venni az EU jövőjéről szóló vitában – sorolta Vona Gábor a terve sarokpontjait. Plusz élénkíteni a magyra vállalkozásokat, modernizálni a egészségügyet és az oktatást.
16.27 Vona Gábor arról beszél a Jobbik rendezvényén, hogy ilyenkor fontos összevetni 56-ot a jelennel. „Mit szólna ma Pongrácz Gergely, ha látná, hogy a magyar fiataloknak el kell hagyniuk a hazájukat? Sebzett szívvel, szomorúan, nem pedig kalandvágyból” – mondta. „Ki elől menekülnek?” – kérdezte. Majd meg is adta a választ, hogy egyszerre létezik egy Soros-terv és egy Orbán-terv is. A Soros-terv a bevándorlásról szól, az Orbán-terv a kivándorlásról, arról, hogy a magyar fiatalok elmenjenek. De szerinte van egy Vona-terv is: a másik két tervet megakadályozni, az országot pedig felzárkózó pályára állítani.
16.24 Oszlik a tömeg a Terror háza elől. Az Oktogonon pár ellentüntető leült a villamosínre, sípoltak és azt kiabáltak, hogy Fidesz-csicskák, egészen addig, míg a rendőrök el nem vitték őket.
16.21 Elkezdődött Vona Gábor Jobbik-elnök beszéde a Corvin közben. Vona azt mondta, hosszú idő óta először értett egyet kormábyzati reklámmal, amikor azt hallotta a rádióból, hogy a magyar a szabadság nemzete. Azt azonban szerinte elfelejtették mondani, hogy nem csak külső hatalmaktól kell megvédeni az országot, hanem a belső elnyomóktól is. „Nem a külső elnyomó a legveszélyesebb ma, hanem a belső” – mondta Vona, majd hozzátette, hogy a magyar szabadság leádázább ellenfele ma Orbán Viktor és a magyar kormány.
16.11 Lassan a vége a központi rendezvénynek a Terror házánál. Orbán Viktor beszéde után a tömeg elkezdett oszlani, közben a hangszórókból amerikai zenét kezdtek adni. Ezt egy nő kikérte magának, szerinte valaki nagyon megbolondulhatott, hogy egy magyar ünnepen amerikai zenét adnak.

16.10 – Dúró Dóra, a Jobbik képviselője arról beszélt, hogy az ifjúság viszi előre az országot, a luxusnyugdíjakat pedig szerinte a kormányak meg kellene vonnia. Brenner Koloman, az ELTE docense azt mondta, hogy ’56-ban a nép összes rétege összefogott, ezt a hagyományt pedig az elmúlt 27 évben csak a Jobbik tudta újra megvalósítani.

16.01 – 1956, 1989 és 2010 után nekünk senki sem mondhatja hogy lehetetlen – mondja Orbán, aki érdekes módon Soros György nevét még véletlenül sem ejtette ki a száján, végig csak annyit mondott, hogy „a pénzügyi spekuláns tervét meg lehet akadályozni”. Beszédét azzal zárta, hogy soha se becsüljük le a sötét oldal erejét, és ahogy 4 éve, úgy most is elmondta, hogy bár „mi vagyunk a választás esélyesei, nem szabad elkényelmesedni, és ha nem tesszük, áprilisban ismét győzni fogunk”. A rendezvényt a Himnusszal zárták.

15.59 – Z. Kárpáti Dániel után a Jobbik két vidéki képviselőjelöltje beszélt, egyikük arról, hogy áldozatkésznek kell lenni a hatalomhoz, a másikuk pedig arról, hogy manapság sok magyar hagyja el az országot és veszti el az identitását. Közben egy idősebb nő bekiabált a tömegből, hogy inkább a Nagy-Magyarországról beszéljen a Jobbik, mert anélkül nem magyar a párt. Tudósítónk szerint nagyjából százan lehetnek a Corvin közben.

15.53 – A globalizmus farvizén létrejött egy pénzügyi spekulációs birodalom, aminek tízezerszám vannak emberei, ez foglyul ejtette Brüsszelt, és ez hozta ránk a migránsokat is. Már csak mi állunk szemben velük, Közép-Európa az egyetlen migránsmentes övezet, és ez a magyarok kezdeményezésének köszönhető – mondja a miniszterelnök, aki szerint most minden európai választás sorsdöntő, eldől, hogy visszahozzuk-e a multikulturalizmus előtti keresztény, méltóságos és szabad Európát. „Ezért sorsdöntő a magyar választás is” – szavaira tapssal reagál az esőben ázó közönség.

15.49 – Orbán így folytatja: ismét van olyan világerő, amely Európát egyszínűvé akarja gyúrni. Három évtized utan újra veszély fenyegeti azt, amit a magyar élet rendjéről gondolunk. „A rendszerváltás után újra fordulóponthoz érkeztünk. Elképedve látjuk, hogy a globalizmus az ajtón kopogtat, és a magyarokat homo brüsszelicusszá akarja gyúrni”. Rasszistának bélyegzik azokat, akik szerint a bevándorlás veszélyt jelent a kultúránkra, homofóbnak, akik kiálltak a család szentsége mellett, nácinak, akik szerint Európa nemzetek szövetsége.

15.42 – Közben a Jobbik rendezvénye is elkezdődött. Az első felszólaló Z. Kárpáti Dániel, a párt alelnöke, aki azt mondta: „Nem gondolták az ’56-osok, hogy egy pártrendszer ellen kell küzdenünk, és nem gondolták volna, hogy a Jobbiknak egyetlen esélyesként küzdelmet kell indítania a Fidesz ellen”. Szerinte a fiatal demokratákból öreg bolsevikok lettek, a kormánypárti média pedig hazugságokat mond az adófizetők pénzén.

15.39 – ’56 nemzeti forradalom volt, kiderült, hogy a gyárakban dolgozók nem nemzetközi proletárok, hanem magyar munkások. A nyugatiak, ha csodálták is a forradalmat, nem értették, miért harcolunk ilyen túlerő ellen. Nem értették, hogy a végsőkig ragaszkodunk saját kultúránkhoz, és semmilyen olvasztótlgelyben nem fogunk feloldodni – mondta Orbán. Majd hozzátette, hogy
azért nem értenek bennünket Brüsszelben ma sem, mert akkor sem értettek.

15.35 – A Jobbik megemlékezésén rengeteg a fiatal, sokan zászlókkal, molinókkal érkeztek. Van, amelyikre az van írva, hogy szabadság, másra a párt neve. Közben a rendezők aláírásokat gyűjtenek a tömegben a párt béruniós kezdeményezéséhez.

15.33 – „Jöhet eső vagy szél, könnygáz, mi összegyűlünk, mert emlékezni akarunk egy csodálatos októberi napra” – kezdi beszédét Orbán. Köszönti azokat, akik átérzik, hogy a magyar egy szabadságszerető nép. A szovjet utalom történelem nélküli térbe taszított minket, meg akarta semmisíteni a múltat és a kultúránkat. Ez ellen a nemzeti emlékezet a legerősebb fegyver. A saját szabadságunkat nekünk kell megvívnunk, ehhez hozzászoktunk, itt a felszabadítás újabb megszállást hoz – mondja.

Esőben ünnepel az ország
Fotó: Hajdú D. András

15.32 – Most lép színpadra Orbán Viktor. Zúg a tömegben a „Viktor! Viktor”! Egy idősebb férfi közben felsóhajt az esernyője alatt: „na végre”!.

15.27 – „A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem” – áll azon a molinón, amit a Jobbik rendezvényén feszítettek ki a Corvin közben. A rendezvény a program szerint pár percen belül kezdődik.

15.23 – Közben a Fidesz rendezvénye is elkezdődött. A miniszterelnök előtt Schmidt Mária beszél arról, hogy sok feladatunk van most, gyermekeinknek át kell adnunk a szabadságról kínnal megszerzett tudást. Ma már elképzelhetetlen, ami az ötvenes években volt Magyarországon, a tavalyi ’56-os emlékévben végre sikerült méltóképpen megemlékezni a forradalom igazi hőseiről, a pesti srácokról – mondta a Terror Háza igazgatója, aki beszédében még az intézményt is méltatta egy kicsit.

15.21 –  A Jobbik megemlékezésén tudósítónk nagyon időseket és nagyon fiatalokat is lát. Egy 16 éves fiú azt mondta, egyedül jött ki a rendezvényre, és kormányváltást vár a párttól. A szülei Momentum délutáni rendezvényére mentek. „Másképp gondolkodunk” – mondta erre. Egy idős férfi azt mondta, az ’56 iránti érzelmei hozták ki. Korábban Jobbik szimpatizáns volt, szerinte azonban mostanra a párt „zavarossá” vált. Ezért nem is a párt rendezvénye miatt, hanem azért választotta a Corvin közt, mert a környéken lakik.

15.13 – Orbán egyelőre sehol, pedig a rendezvény hivatalosan már negyed órája elkezdődött. Helyette versek és dalok szólnak. A Jobbik rendezvényén is egyelőre csak páran lézengenek, a színpadon nemzeti rockkal melegítenek.

14.59 – Az Andrássy út és Eötvös utca sarkára kordont húztak fel, azon keresztül engedik át az embereket. Egyelőre zenés bemelegítést tartanak a színpadon. Tudósítónk CÖF-ös zászlókat is felfedezett az esernyők között.

14.51 – Az eső ellenére sokan igyekeznek az Oktogon felé, a 4-6-os villamos is tele van. Mondjuk az idő tényleg nem olyan vészes: Gulyás Márton az időjárásra hivatkozva mondta le a Kossuth téri ellenzéki tüntetést, de a Tanítanék Mozgalom például ennél sokkal nagyobb esőben szervezte a pedagógus-tüntetéseket – írja munkatársunk.

14.35 – Tudósítónk Orbán Viktor beszédére igyekezve kapta el a következő párbeszédet. „Tényleg nem lehet semmilyen tüntetésre menni, csak Orbánra?” – tanakodott nehány középkorú férfi a Széll Kálmán téren a villamosra várva. „Gulyás Marci lemondta. Szél Bernadett? Ja, Debrecenben van” – mondták, és elindultak az Orbán-beszédre.

13.00 – Nem egy ideológia, hanem egy nemzet közös ügye volt – fejtette ki a Szamos Caféban Karácsony Gergely 1956-ról. A Párbeszéd társelnöke, miniszterelnök-jelöltje hétfő délelőtt tartott itt beszédet, miután az eső miatt lemondták a Széchenyi rakparton Bibó István szobrához tervezett rendezvényt – írja az Index.

A társelnök üzent a jelenlegi kormánynak is: „bármilyen erősnek hiszi magát egy hatalom”, nincs annál nagyobb erő, mint ha a sokszínű polgárok képesek összefogni. Most, amikor „meg kell újítani a magyar politikát, kormányváltásra van szükség”, fontos, hogy az ellenzék képes legyen összefogni, kibontakoztatni sokszínűségét – fogalmazott a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje.

Kifejtette: az egyik rossz irány, hogy képtelenek együttműködni, és ezzel hatalmon tartják azokat, akik nem méltók a hatalomra. A másik rossz irány, hogy megpróbálják az ellenzéket a maga sokszínűségében tönkretenni, és megpróbálják a nagyon különböző politikai világnézeteket valamilyen egységes alakzatba összesöpörni, ezáltal kioltva azt az erőt, ami épp a sokszínűségében van – magyarázta.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!