Keresés

Erősödik a rasszizmus Magyarországon

Nyilvánosságra hozták kedden Strasbourgban az Európa Tanács jelentését Magyarországról. Bár vannak jó irányba mutató folyamatok, több dolog, mint például a médiatörvény, vagy a szélsőséges szervezetek előretörése komoly aggodalomra adnak okot.

A jelentés szerint az európai előírásokkal ugyan összhangban álló módosítások történtek a médiatörvényben az elmúlt időszakban, azonban több dolog is aggodalomra ad okot. A jelenlegi szabályozás olyan súlyos szankciókat tartalmaz az újságírókkal szemben, hogy amiatt több médiaszolgáltató is öncenzúrára kényszerül.

A reklámadó ebben a formájában egy célzott adó. Ha egy ilyen szabályozás jobban sújt bizonyos médiumokat a többinél, vagy kifejezetten egy médiumot céloz, akkor felvetődik több kérdés is, például hogy a szabályozás kifejezetten úgy lett megtervezve, hogy egy bizonyos médiumot célozzon meg. A reklámbevételek megadóztatásának módját és a politikai reklámok korlátozását „a sajtószabadság korlátozására tett további erőfeszítésekként” értékelte a jelentés.

A rasszizmus és az előítéletesség annak ellenére is erősödik Magyarországon, hogy a hatóságok szigorúbban szankcionálják az antiszemita megnyilvánulásokat. Különösen kirívónak ítélték a cigányellenességet, példaként említve a romák elleni erőszakos cselekedeteket, és a félkatonai szervezetek felvonulásait.

A jelentés üdvözölte, hogy a hatóságok szigorították a gyűlöletbeszéd és a gyűlölet-bűncselekmények visszaszorítását célzó törvényeket, azonban arra kérte a hatóságokat, hogy az ügyek feltárásakor fordítsanak nagyobb figyelmet a bűncselekmények rasszista indítékaira. Szintén pozitív irányba mutató intézkedésnek nevezte a jelentés a romák oktatáshoz való hozzáférésének javítását, és az iskolai szegregáció minden formájának felszámolására való törekvést is. A romák lakhatási körülményeinek javítását célzó kormányzati intézkedések szintén üdvözlendők.

A jelentés kitért a szexuális orientációk védelmére is, és arra kérte a hatóságokat, hogy tegyenek meg minden lehetséges lépést a leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek hátrányos megkülönböztetése, az őket érő fizikai támadások ellen.

A magyar hatóságok a tavalyi évben végrehajtott jogszabály-módosítások ellenére is túlságosan gyakran veszik őrizetbe a menedékjogért folyamodó menekülteket, amin változtatni kell. Bár gyakorlati példa egyelőre nincs rá, Magyarországon a jogszabályok továbbra is megengedik a menekültstátusért folyamodó családok őrizetben tartását, azonban a biztos szerint gyermekeket sem családjukkal, sem anélkül nem szabadna őrizet alá helyezni – írja a jelentés.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!