Keresés

Erdő Péter: Embercsempésszé válnánk, ha befogadnánk a menekülteket 

A katolikus egyház diszkréten jelen van mindenhol, ahol segíteni kell, befogadni azonban nem lenne helyes a migránsokat – mondta a bíboros.

Visszautasítja Erdő Péter azt az állítást, hogy a katolikus szervezetek „észrevétlenek” lennének a menekültek ellátásában. A bíboros a jelenlegi jogszabályokkal indokolja, hogy az egyházi intézmények Magyarországon nem fogadnak be menekülteket – írja a nol.hu.

Erdő Péter egy csütörtöki sajtótájékoztatón újságírói kérdésre elmondta, hogy a táborokban, befogadó állomásokon az állami szervek biztosítják az elfogadható ellátást a menekültek számára. Viszont addig, amíg oda eljutnak, szükséghelyzet alakulhat ki. A katolikus szervezetek – hangsúlyozta Erdő Péter – „diszkréten” jelen vannak minden olyan helyen, ahol segíteni kell.

A felvetésre, hogy Ausztriában a katolikus egyház befogadja a menekülteket, Erdő Péter közölte: jelentős különbség, hogy a Magyarországra érkezők többsége nem kíván nálunk maradni. A menekültügyi eljárás is különbözik, nálunk a „migránsok” jogi helyzete szinte napról napra változik.

Stabilabb, világosabb szabályokra lenne szükség – jelentette ki a bíboros. Pillanatnyilag az egyházak nem jogosultak arra, hogy befogadjanak menekülteket. Ez tilos: ha így tennének, akkor embercsempészek lennének. Erdő Péter elmondása szerint az egyház tárgyalásokat folytat a kormánnyal, több ingatlan is szóba jöhet a menekültek elhelyezésére. A bíboros reméli, hogy a tárgyalások eredményeként még a hideg beállta előtt sikerül megoldást találni.

A Magyar Helsinki Bizottság közleményt adott ki, amiben azt írják: a bíboros állítása súlyos tévedés. Embercsempész az, aki a határok jogellenes átlépéséhez nyújt segítséget. Amennyiben a földön fekvő menekült és az őt befogadó ház kapuja között nincs államhatár, az embercsempészet nem valósulhat meg. Bár kegyetlen országban élünk, de ott még nem tartunk, hogy a rászorultak önzetlen megsegítését üldöznék – írja a szervezet.

Erdő Péter még idén májusban a menekültkérdésről azt nyilatkozta az MTI akkori tudósítása szerint, hogy az államoknak joga és kötelessége, hogy biztosítsák a közrendet és igyekezzenek az általuk képviselt közösség igazi javát szolgálni.

„Ez azonban a konkrét és nagyon közvetlen szeretetparanccsal együtt kell, hogy működjön, amely szerint ha találkozunk az éhezővel és tudunk enni adni neki, tegyük meg!”

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!