Keresés

Épülhet a kerítés, közmunkára fogják a menekülteket

Elfogadta a parlament azt a törvényjavaslatot, ami lehetővé teszi a déli határon a kerítésépítést, az illegális bevándorlókat pedig közmunkára fogja.

Megszavazták a parlamentben hétfőn Pintér Sándor javaslatát a magyar-szerb kerítés jogi alapjának megteremtéséről, a szerb határ menti ingatlantulajdonosok kártalanításáról, a menekültügyi eljárások felgyorsításáról és a menedékkérők közmunkára fogásáról – írja az Index.

151-en szavaztak igennel, 42 nem szavazat volt, nem tartózkodott senki. Igennel csak a Fidesz, a KDNP és a Jobbik képviselői szavaztak. Nemmel szavazott egy kormánypárti politikus, a fideszes Kovács Zoltán. A törvénymódosítását a belügyminiszter múlt hétfőn, pont egy hete nyújtotta be. Kivételes eljárásban tárgyalták.

A határ menti kerítés jogi alapját azzal teremti meg a módosítás, hogy kimondja, az államhatár védelme érdekében a határtól befelé eső tíz méteres szakaszt igénybe lehet venni „az államhatár rendjének védelmét biztosító létesítmények építése, telepítése és üzemeltetése (…) céljából”.

A lap emlékeztet rá: Lázár János nemrég elmondta, hogy az épülő kerítés nyomvonalán 1200 telek tulajdonosa az állam, 2300 föld pedig magántulajdonban van. Ezeket a földeket kisajátítják, és az állam kártérítést fizet a tulajdonosoknak a földhasználatért.

A módosítás fontos része, hogy a menedékkérelmet automatikusan elfogadhatatlannak minősítik, amennyiben valaki biztonságos harmadik országból érkezett ,és ott lehetősége lett volna menedéket kérni. Ha Szerbiát biztonságos harmadik országgá minősítik, vissza tudják oda küldeni a Szíriából és Afganisztánból Szerbián keresztül érkező menedékkérőket.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!