Keresés

Ennyi bénát egy kupacban nem láttam még!

Színes és vidám felvonulást tartottak a fogyatékkal élők jobb láthatósága jegyében vasárnap. A Clark Ádám tértől az Erzsébet térig tartó vonuláson volt lufieregetés, jelképes kézemelés és koncertek is. Felolvasták az egyenlő esélyt, egyenlő bánásmódot követelő nyilatkozatukat is.

“Bénák előre!” – Kiss Csaba maga is fogyatékkal élő főszervező önironikus felkiáltásával indult vasárnap délután a Clark Ádám térről a második Rehab Critical Mass felvonulás, szél rángatta színes lufik kavalkádjában. Az Erzsébet térig tartó meneten a mozgásukban, hallásukban, beszédükben, látásukban vagy mentálisan korlátozott emberek jelenlétére és speciális igényeikre igyekeztek felhívni a figyelmet.

A felvonulók zöme is közülük került ki, de szép számmal vettek részt rajta hozzátartozóik, valamint számos támogató és szimpatizáns az ország több szegletéből. Elektromos, és kézzel hajtott kerekesszékek, kutyák vezette vakok, riksások által szállított nehezen mozgó vagy idős résztvevők gurultak és sétáltak át a Lánchídon, amelynek közepén kívánságokkal teleaggatott lufikat eresztettek a szélbe:

Rehab Critical Mass from Abcúg Video on Vimeo.

Az Erzsébet téri óriáskerék közelében felállított színpadon koncertek várták a felvonulókat, a környéken álló asztaloknál és sátrakban pedig többek között a fogyatékkal élők helyzetének mélyebb megértését lehetővé tevő foglalkozásokat is tartottak.

“A cél, hogy megmutassuk, hogy itt vannak közttünk. Így nagy tömegben fel tudjuk hívni a figyelmet, hogy itt vagyunk, és szeretnénk akadálymentesen közlekedni” – mondta a rendezvény műsorvezetője, Tilla.

Később felolvasták az Elvárjuk című kiáltványt, amelyben “egyenlő esélyt, egyenlő bánásmódot” követelnek, és hogy “az ember ne csak a vélt gazdasági hasznossága alapján, hanem emberi mivolta alapján legyen számba véve”. Ezen kívül a munkavégzés lehetőségének, a megfelelő oktatási intézményeknek, a segítő szogáltatásoknak, a mammutintézmények helyett a támogatott lakhatásnak, a tényleges és valós akadálymentesítésnek a megteremtését kérik.

A vonulás és a koncertek is vidám hangulatban zajlottak, a résztvevők lelkesen emelték égnek a kezüket, majd nagyot nevettek a maga is kerekesszékes Kiss Csaba ötletgazda és főszervező beszólásán: “Ennyi bénát egy kupacban nem láttam még!”

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!