Keresés

Én ki nem fizetem, inkább leülöm

A szemét és a gaz miatt bírságolják a telektulajdonosokat a Lyukóvölgyben és környékén. Kétszázezer forintos bírságot is kaphat az a tulaj, akinek a telkére a hegyen élők szemetet hordtak, de egy idős nénit akár ötszázezer forintra is megbüntethetnek, ha nem gazolja ki a területét még az ősszel. Az egykori hétvégi telkekből mára már semmi sem maradt, mindent szétlopkodtak, az egyik háznak még a beton alapzatát se találtuk meg.

„Úristen, ha szegény apukám ezt látná, el is ájulna!” – mondja Kiss Lászlóné Ágnes, telektulajdonos, akinek még a szülei vették a telket.

Miközben utat törünk magunknak a szúrós vadmálna és a fej fölé érő gaztengerben Ágnes mutogatja nekünk, hogy korábban hol állt a faház, ahol az édesanyjával befőtteket főztek a kertben álló fák gyümölcséből, hol volt a szerszámos, a pince. Egy igazi kis weekend telek volt Perecesen, ahova nemcsak hétvégén mentek pihenni, hanem hétköznap is, mivel közel van a városhoz. Ma már a telektről meg sem lehet mondani, hogy magánterület, inkább néz ki úgy, mint egy növényekkel sűrűn benőtt domboldal. A fák eltűntek, csak cserjék maradtak, de még a betonlépcsőt és a ház betonalapzatát sem találtuk meg, Ágnes szerint azt is elhordták. A teleknek semmi értéke nincs, Ágnesék félnek kijárni, mégis most őket akarják megbüntetni fél millió forintra.

„Olyan gyomoridegem van most is, hogy itt vagyunk.” – súgja oda Ágnes utalva arra, hogy mennyire megviseli, hogy az egykori csodaszép telekből nem maradt semmi. – „Itt minden szomszédot ismertünk korábban, összejártunk, olyan hangulat volt, hogy csak na.”

Kiss Lászlóné Ágnes | Fotó: Hajdú D. András
Kiss Lászlóné Ágnes | Fotó: Hajdú D. András

Ágnes először 2010-ben kapott felszólítást a miskolci földhivataltól, hogy gondozza a telket, különben megbüntetik tízezer forintra. Az idős hölgy akkor írt egy levelet, amelyben részletesen elmagyarázta, hogy milyen állapotok vannak, később pedig személyesen is bement. Végül megértették a földhivatalnál, hogy egy olyan telekről van szó, amit már senki nem használ, a kerítést is elvitték körüle. Idén márciusban azonban újabb felszólítást kapott, ezúttal a katasztrófavédelemtől, hogy gazolja ki a telket őszig. Ebben a levélben már nem tízezer, hanem akár félmilliós bírságról is beszéltek.

„Bementem a katasztrófavédelemhez, és elmondtam, hogy mi ezt itt nem tudjuk rendbe tenni. Én hetven éves vagyok, a férjem is annyi. Meg egyébként is, kinek tegyük rendbe?” – kérdezi Ágnes.

Ágnes a férjével már 20 éve nem jár ki a telekre, amit még az idős hölgy gyerekkorában, csaknem 70 évvel ezelőtt vásároltak a szülei. Ágnes nem engedi a férjének, hogy kijöjjön a telekhez, mert a környéken nagyon rossz a közbiztonság, többször is összetűzésbe keveredett a férfi a helyiekkel.

A telekről először az áramot és a vizet kezdték el lopni, ezért ki kellett köttetni. Ezután pedig rohamosan romlott a hely állapota, mindent elvittek, Ágnes és a férje pedig tehetetlenek voltak.

A 22-es csapdája, hogy már eladni se tudják a telket, mert nem kell senkinek. Ágnesnek az is megfordult a fejében, hogy lemond róla, de az utca végén már 20-30 millió forintos házak és telkek vannak, ezért abban reménykedik, hogy egyszer majd hátha ez is érni fog valamennyit.

Fotó: Hajdú D. András
Fotó: Hajdú D. András

 

Ágnes próbált segítséget kérni az önkormányzattól, itt azonban elküldték, hogy nem tudnak segíteni, közmunkásokat magánterületre nem vezényelhetnek ki. Ágnes kétségbeesésében keresett egy trokhár embert – ahogy ő emlegeti –, akivel megállapodott, hogy tízezer forintért kigazol.

Ágnesnek nincs pénze arra, hogy a nyugdíjából kertészeket béreljen fel, de a bírságot egészen biztosan nem fogja kifizetni.

„Hát én ki nem fizetem, akkor inkább leülöm. Nem fizetek még elvből sem, mert nem én akartam ezt így. Aránylag közel van, kijönnénk a férjemmel, nyugdíjasok vagyunk és élvezhetnénk.”

Az önkormányzat semmit nem tett azért, hogy megvédjék az itteni telektulajdonosokat, növeljék a közbiztonságot, ezért nem értik az érintettek, hogy most miért őket bírságolják meg. Hasonló helyzetbe került Birtha István is, aki nem a gazos telke, hanem az odahordott szemét miatt kapott büntetést a miskolci önkormányzattól.

István telkén már messziről látszik a sűrűn benőtt cserjék mögött a több száz PET palack, a kidobált ruhadarabok, üvegek, egy vödörnyi almahéj a földre borítva. A Drenka-hegyen lévő telket még a 70-es években vásárolták István szülei, hogy gyümölcsfákat, növényeket ültessenek bele. Egészen 2006-ig termesztettek rajta, de amikor István két évvel később felment a hegyre, akkor már azt látta, hogy elvitték a kerítést, lebontották a faházat. Egy darabig még kijárt, hogy lenyírja a füvet, de aztán már a fák nagy részét is kivagdosták, ezért nem látta többet értelmét a kert gondozásának. István nem látogatott el a telekre 5-6 éven keresztül, egészen addig, amíg meg nem kapta felszólítást, hogy tüntesse el a szemetet a telkéről, amit nem ő rakott oda. Az önkormányzati felszólításban ötezer forinttól kétszázezer forintig terjedő büntetés volt feltüntetve.

„Nem is a bírság összege, hanem maga a tény, hogy más szemetét én vigyem el” – magyarázza István, egykori építészeti művezető.

Az első felszólításnál István felháborodott: márpedig ő nem viszi el más szemetét. A második felszólítás után viszont bement az önkormányzathoz, hogy megoldást találjanak a problémára, ugyanis a Lyukóvölgyben nincs szemétszállítás és konténerek sincsenek kihelyezve. Istvánnak azt javasolták, hogy vigye a szemetet hulladékudvarba, oda azonban csak építési törmeléket lehet szállítani, háztartási hulladékot nem. Végül István nem tehetett mást, felment az autójával a hegyre és összeszedte a szemetet. Tíz zsák gyűlt össze, amiket két fuvarban hozott le és végül a saját kukája mellé rakta őket. De még így se szedte össze mindet, ráadásul a szemét folyamatosan újratermelődik. Októberben újabb felszólítást kapott, hogy vigye el a szemetet 20 napon belül.

„Kénytelen leszek megint elvinni, de már erősen gondolkodom rajta, hogy jogi útra terelem a dolgot” – mondja István.

István megkereste a Miskolci Önkormányzati Rendészetet is, de ők csak akkor tudják megbüntetni a szemetelőket, ha épp rajtakapják őket, addig viszont a telek tulajdonosa felel a szemétért.

Fotó: Hajdú D. András
Fotó: Hajdú D. András

István nagyon szívesen megszabadulna a telektől, de már akkor sem kellett senkinek, amikor még nem volt ennyire rossz állapotban.

Lukács Gergő is hasonló problémákkal küzd, ő is felszólítást kapott az önkormányzattól, hogy vigye el a szemetet a telkéről, pedig arról korábban Gergő a lyukóvölgyi állapotok miatt teljesen lemondott. Minket sem szeretett volna kikísérni a telekhez, mert többet nem akarja oda betenni a lábát.

Gergő is kapott egy felszólítást, hogy húsz napon belül vigye el a szemetet különben kétszázezer forintig terjedő bírságra számíthat. Gergő írt egy levelet az önkormányzatnak, amiben felhívta a figyelmüket arra, hogy Lyukóvölgyben nincs szemétszállítás és autóval sem lehet feljutni.

„Ha az önkormányzat nem oldja meg a szemétszállítást, nem járhatók az utak, nem biztosítják a közbiztonságot, akkor milyen jogon büntetnek meg engem? Hiszen ő miattuk lett értéktelen a telek” – írta Gergő a levélben, amiben követeli azt is, hogy vonják vissza a felszólítást.

Gergő azóta sem kapott választ, ezért azt tervezgeti, hogy feljelenti a várost, de arra is gondolt, hogy flashmobszerűen hordjanak szemetet a városháza elé.

„Ha én szemetelek, akkor büntessenek meg, de egyébként meg ne” – mondja a férfi.

Gergő is abba a csapdába esett, mint a többiek: nem tudja eladni a telket, mert nincs értéke. Felajánlhatná a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek, de akkor a kezelési költségekért még neki kellene tizenötezer forintot fizetnie.

A szemét ügyében megkerestük a Miskolci Önkormányzatot, a gazos telkek miatt pedig a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Miskolci Katasztrófavédelmi Kirendeltségéhez címeztünk egy levelet. A katasztrófavédelem arra hivatkozott, hogy a telkeken lévő gaz tűzveszélyes, ezért kell eltávolítani.

Ezt írták:

,,A tűzvédelmi hatóság számára elsődleges a fennálló tűzveszélyes helyzet megszüntetése és ezzel a szabadtéri tüzek megelőzése. A Miskolci Katasztrófavédelmi Kirendeltség munkatársai a megoldás érdekében szívesen állnak a tulajdonosok rendelkezésére akár személyes egyeztetési lehetőség biztosításával is. A jogszabályok azonban kötik a hatóságot bizonyos tűzbiztonsági intézkedések meghozatalában és a határidők betartásában/betartatásában.”

A Miskolci Önkormányzat még nem adott választ.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!