Keresés

Emmi: Csak látszat, hogy elvesszük a segélyeket

Nemrég infografikán mutattuk be, hogy márciustól az önkormányzatok belátására és anyagi helyzetére bízzák néhány szociális ellátás kiosztását. Az átalakításokról kérdeztük a kormányt is, de nem válaszoltak, a cikk megjelenése után viszont azt írták, a szegény településeken sem kell félni, mert elegendő támogatást fognak kapni a kormánytól, hogy senki se járjon rosszabbul. Egyelőre úgy tűnik, ez mégsem lesz elég. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerint nem kell attól tartani, hogy néhány szociális ellátás megszűnése miatt a szegényebb települések lakói elesnének az eddig kapott segélyektől. Az Abcúgon nemrég infografikán mutattuk be a megszűnő támogatási formákat, amelyek helyett települési segélyt lehet majd igényelni az önkormányzatoknál. Eddig a központi költségvetésből fizették a lakásfenntartási támogatást, az adósságkezelési szolgáltatást, a méltányossági közgyógyellátást és a méltányossági ápolási díjat, mostantól viszont a települések belátására és anyagi helyzetére bízzák, hogy megtartják-e ezeket, és ha igen, akkor milyen feltételek mellett, mekkora összegben osztják ki.

Márciustól megszűnik az óvodáztatási támogatás is, amire a minisztérium szerint a kötelező óvodáztatás bevezetése miatt már nincs szükség. Az Emmi azt mondja, a gyermekétkeztetési kedvezmény és az évente kétszer kapható  gyermekvédelmi Erzsébet-utalvány miatt a hátrányos helyzetű kisgyerekesek továbbra sem maradnak támogatás nélkül, a települési segélyből pedig akár az óvodába járó gyermekeket is támogathatják. Emellett megszűnik a rendszeres szociális segély is, ami egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti járadékként fut tovább. Ezzel szűkítik a jogosultak körét, az új járadék kiosztását viszont nem az önkormányzatok,hanem a járások fogják intézni.

A legutóbbi cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ a minisztériumnak feltett kérdéseinkre, azóta viszont az Emmi azt írta, a kormány összesen 30,1 milliárd forintos támogatást nyújt a szegényebb településeknek, ami szerintük elég lesz ahhoz, hogy senki se járjon rosszabbul. A rászoruló önkormányzatokat az iparűzési adóbevételeik alapján választják majd ki, így a települések több mint 90 százaléka továbbra is támogatást fog kapni a szociális ellátásokhoz.

A Policy Agenda ezzel szemben arra jutott, hogy az átalakítással nagyjából 37-38 milliárdot vesznek el a rászorulóktól, az állam pedig nem ad elegendő pótlást a szegényebb településeknek. Az Index közben bemutatott két települést, ahol már megjelentek az új rendeletek. Ezek értelmében Egercsehiben csökkent a gyógyszersegély plafonja és a lakásfenntartási támogatás is, Dorogon pedig teljes egészében a polgármesterre bízták, hogy kinek ad települési segélyt.

 

 

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!