Keresés

Embertelen körülmények közé zártak szír menekülteket

Egy saját erejéből járóképtelen és egy alig járóképes férfi, illetve egy cukorbeteg nő közös zárkában várja az ellenük a röszkei zavargás miatt indult nyomozás végét. Pedig nem is rokonok, és annak ellenére kerültek rendőrségi zárkába, hogy házi őrizetbe utalta őket a bíróság. A egyik férfi a földön csúszva-mászva jár vécére.

Emberhez méltatlan körülmények között várja az ügyében zajló nyomozás végét három menekült, akikkel szemben tömegzavargás és határzár tiltott átlépése miatt folyik nyomozás. A bírósági döntés értelmében  házi őrizetben kellene megvárniuk a vizsgálat végét, de a kiskunhalasi Őrzött Szállásra vitték őket. Itteni körülményeikre a Helsinki Bizottság hívta fel a figyelmet.

Kovács Tímea ügyvéd a múlt héten járt a három gyanúsítottnál, akiket egy közös zárkába csuktak annak ellenére, hogy az egyikük nő, és nem rokonok. Teljesen el vannak zárva a külvilágtól, telefonálni sem engedik őket.

Az egyik férfi egyik lába elsorvadt, hasfalában katéter van, csak protézissel tudna járni, de ezt hosszadalmas felszerelni, és nem is illeszkedik rá. Ezért aztán gyakran a földön csúszva kénytelen példul vécére menni. A vécé csak egy függönnyel van elválasztva a zárkától. A Szíriából érkező férfi az ügyvéd szerint kerekesszékkel jött a magyar határig, de az Szerbiában maradt, amikor elfogták a két héttel ezelőtti röszkei zavargás idején.

A nő a legidősebb közülük. Ő cukorbeteg, inzulint kap, és megviselték a történtek pszichésen. A másik férfinek ugyancsak sérült az egyik lába, ő is alig tud járni. Az étel, amit kapnak, nem diétás, és a muszlim szokásoknak sem felel meg. Az már csak ráadás, hogy egy sötét, alig 15 négyzetméteres zárkában vannak az emeleten, ahonnan esélyük sincs kimenni a friss levegőre.

Kovács Tímea szerint a körülményektől függetlenül eleve összeegyeztethetetlen a törvénnyel, hogy házi őrizeteseket rendőrségi objektumban tartsanak fogva, ahol börtönben megszokott szigor van. Ez gyakorlatilag ugyanolyan, mintha előzets letartóztatásba kerültek volna, pedig az a cselekmény, amivel gyanúsítják őket,í nem hordozza magában ezt – mondta az Abcúgnak. Az sem világos, hogy az ügyben eddig miért nem történt semmi a három ember gyanúsítotti kihallgatásán kívül.

Az ügyvéd szerint egy nyitott befogadótáborban is biztosítani lehetne elhelyezésüket, és azt is, hogy elérhetők legyenek a hatóságok számára. Kirendelt védőjük már megfellebbezte  a házi őrizet elrendelését, de az esetleges döntésről múlt péntekig nem kaptak értesítést.

A Helsinki Bizottság beadványban kéri a büntetésvégrehajtás jogvédelmi osztályát és a Bács-Kiskun megyei rendőrséget, hogy vizsgálják meg a magyar törvényeket sértő, embertelen eljárást.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!