Keresés

Orbán rettenetes barátot enged Magyarországra

Egy Putyint ábrázoló stencil | Forrás: Flcikr/Jonathan Davis CC-BY-NC
Egy Putyint ábrázoló stencil | Forrás: Flcikr/Jonathan Davis CC-BY-NC

Oroszországban mindennapos a melegek és a civilek üldözése, a szólásszabadság korlátozása, az ellenzékiek börtönbe zárása. Az emberi jogok helyzete a nemzetközi jogvédő szervezetek szerint szörnyű állapotban van. A német kancellár nem is volt hajlandó elmenni a tavalyi téli olimpia megnyitójára, Orbán Viktornak azonban nincsenek ilyen aggályai: ő szívesen látja vendégül az orosz elnököt. Vlagyimir Putyin kedden érkezik Magyarországra.

Budapestre látogat, és Orbán Viktorral egyeztet kedden az orosz elnök. Arról egyelőre semmi biztosat nem tudni, hogy miről tárgyal majd a két vezető, az egyik lehetséges téma a gázszerződések megújítása lehet. Orbán Viktor már 2010 óta azon igyekszik, hogy szorosabb kapcsolatba kerüljön a keleti országokkal, köztük leginkább Oroszországgal. Orbán ahhoz az orosz elnökhöz húz annyira, akinek országában mindennaposak a jogsértések, ártatlan civilek letartóztatásától kezdve, a meleg emberek nyilvános megveréséig. Az orosz emberi jogi helyzettel rendszeresen foglalkoznak a nagy nemzetközi jogvédő szervezetek, mint a Humans Right Watch vagy az Amnesty International, jelentéseikből pedig egyértelműen az látszik: egyre rosszabb, ha más vagy, vagy mást gondolsz a világról, mint Putyin.

Üdvözöljük Szocsiban!

Tavaly februárban rendeztek az oroszok téli olimpiát. A nagyszabású rendezvénnyel Putyin elnök szerette volna megmutatni a világnak, hogy mire is képes az országa, de az előkészületek és a játékok alatt történt súlyos visszaélések csak azt mutatták meg, hogy milyen gyatra állapotban vannak az emberi jogok. Az olimpiai építkezések miatt embereket lakoltattak ki, ledózerolták a házukat. A főleg külföldi vendégmunkások jogait sorozatosan megsértették, erőszakoskodtak velük, bérüket nem fizették ki, ha pedig panaszkodni mertek, még verést is kaptak. De nem csak a munkások kaptak ilyen bánásmódot: az újságírókat is rendszeresen fenyegették. Az egyik legnagyobb visszhangot kiváltó eset két norvég televíziós újságíróval történt, akiket az orosz rendőrök zaklattak, őrizetbe vettek, letartóztatással fenyegettek, majd mielőtt szabadon engedték őket, gúnyosan hozzátették: „Üdvözöljük Szocsiban”. Az olimpia megnyitójáról Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök is távol maradt, indokuk az volt, hogy Oroszország folyamatosan megsérti az emberi jogokat.

Csak meleg ne legyél!

Ha van csoport, aminek tényleg nem könnyű az élete Oroszországban, azok a saját nemükhöz vonzódók. 2013 júniusában a Kreml elfogadott egy olyan törvényt, ami tiltja a „nem-hagyományos szexuális kapcsolatok propagandáját”. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem szabad kiskorúaknak beszélni a leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek létezéséről, a homoszexuális életmódot népszerűsíteni előttük pedig pláne nem. Aki ezt megszegi, súlyos büntetéseket fizethet. Aktivisták a törvény kapcsán arra hívták fel a figyelmet, hogy az gyakorlatilag megfosztja a gyülekezés jogától a melegeket és leszbikusokat, és bárkit bíróság elé lehet állítani, ha nyilvánosan támogatásáról biztosítja a homoszexuális embereket.

Berlini tüntetés a törvény ellen 2013-ban | Forrás: Flickr/Marco Fieber
Berlini tüntetés a törvény ellen 2013-ban | Forrás: Flickr/Marco Fieber

A Human Rigths Watch (HRW) tavalyi jelentése szerint a törvény életbe lépése után kimutathatóan megnőttek a meleg, leszbikus és transznemű (LMBT) emberek elleni zaklatások és támadások. Tavaly négy holland állampolgárt három évre kitiltották az ország területéről a törvény megsértése miatt. A közoktatásban dolgozó LMBT- emberek munkaszerződését nem újították meg, nyomást gyakoroltak rájuk, hogy vagy felmondanak, vagy egyszerűen kirúgják őket. Voltak olyan melegek, akik a homofóbia és az erőszak elleni félelem miatt költöztek el Oroszországból – írja a HRW jelentése. A melegeket érő támadások szinte folyamatosak, ezeket azonban hivatalos vizsgálat és vádemelés a legtöbbször nem kíséri.

Idén januárban még ennél is tovább ment az orosz törvényhozás: nem lehet jogosítványuk a transznemű (transzszexuális és transzvesztita) embereknek. A vezetést akadályozó „mentális rendellenességek” közé sorolták a pedofíliát, a fetisizmust, a szadomazochizmust, a magamutogatást, a kukkolást, a kóros szerencsejátékot és a kleptomániát is. Az orosz kormány szerint azért van szükség a szigorításra, mert túl sok a közúti baleset az országban.

Civil = külföldi ügynök

A civilek elleni támadások nagyon gyakoriak Oroszországban. Olyan törvényeket hoznak, amik egyre inkább szűkítik a mozgásterüket, a kormányt nyilvánosan kritizáló közéleti személyiségek kénytelenek posztjukról vagy az országból távozni. 2012 nyarán fogadták el ezt a törvényt, amely arról szól, hogy azokat a szervezeteket, amelyek külföldi pénzügyi támogatást fogadnak el, automatikusan külföldi ügynökként regisztrálják.

A jogszabály homályos definíciót vezet be amely szerint nemkívánatos szervezet egy nemzetközi szervezet, amely fenyegetést jelent az állam biztonságára és védelmi kapacitására, a közrendre vagy a közegészségre. A törvény felhatalmazza a főügyészt, hogy eldöntse, mely szervezetek nemkívánatosak, és eszközöket ad neki, hogy keményen is büntesse azokat. Az egyik lehetséges büntetés, hogy megtiltják a szervezeteknek, hogy irodát nyissanak. A szervezeteknek dolgozó orosz állampolgárok súlyos pénzbüntetést és akár nyolc évig terjedő szabadságvesztést kaphatnak, a külföldi munkavállalóknak pedig megtilthatják, hogy belépjenek az országba.

Több civil aktivistát, jogvédőt és akadémikust is őrizetbe vettek vagy pénzbüntetést kaptak az elmúlt években. Andrei Zubov akadémikus például azután veszítette el állását, hogy nyilvánosan kritizálta a Krím orosz lerohanását egy újságban. Putyin egy márciusi beszédében nyíltan ki is mondta: a független csoportok és a kormányt kritizálók a nemzet árulói, akik az ország meggyengítésén dolgoznak.

Sajtó és blogok

Az ellenzéki hangokat nem igazán kedveli az orosz elnök, ezért az elmúlt években sokat tett azért, hogy ellehetetlenítse a független sajtót. Tavaly januárjában például az egyik független orosz televízió, a TV Rain, azért veszítette el hozzáférését a kábeles és műholdas sugárzáshoz, mert egyik műsorában arról szavaztatta a nézőket, hogy vajon nem lett volna-e helyesebb, ha a második világháborúban a szovjet vezetés inkább feladja Leningrádot, ha ezzel emberéleteket menthetett volna.

Rászálltak a blogokra is: törvényt hoztak arról, hogy a napi háromezer látogatóval rendelkező blogoknak kötelező regisztrálni magukat. Blokkoltak három független internetes oldalt, és egy ellenzéki vezető blogját is, főszerkesztőket mozdítottak el a helyükről, de volt olyan internetes lap, amely fogta magát, és inkább kivonult Oroszországból. Korlátozták a külföldi tulajdont az orosz médiában.

Az ukrán válság eszkalálódásával pedig még inkább erősödött az állami propaganda a médiában: elfogultan jelennek meg hírek arról, hogy mi is történik Ukrajnában, vagy, hogyan is történt pontosan a Krím elfoglalása.

A feminista punkok

A Pussy Riot egy feminista punk zenekar, amelynek tagjai folyamatosan összetűzésbe kerülnek az orosz hatóságokkal.  Azzal váltak világhírűvé, hogy a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban 2012 februárjában botrányt keltettek fellépésükkel. Az együttes két tagját 21 hónapra javító-nevelő táborba küldték. Tavaly decemberben szabadultak, miután – büntetésük lejárta előtt három hónappal – közkegyelmet kaptak. Szabadulásuk után is folytatták közéleti tevékenységüket, például a téli olimpia alatt egy apró performanszt adtak elő, a kozák polgárőrök pedig jól meg is verték őket. Az esetről videó is készült, amin látszik, hogy a helyszínen levő rendőrség nem avatkozott közbe.

Tüntetni se akarjatok

Szintén az Amnesty jelentésében olvasható, hogyan tiporják lábbal a békés gyülekezés jogát Oroszországban. Minden nyilvános gyűlést a hatóságoknak előzőleg jóvá kell hagyniuk, kivéve, ha azt távoli, előre kijelölt területeken tartják. Azokat a gyűléseket, amelyeket kritikus nézeteket valló vagy kisebbségi véleményt megfogalmazó csoportok szerveznek, szinte minden esetben betiltják. A spontán gyülekezés automatikusan törvénytelennek számít, ezért azonnali hatállyal feloszlatják ezeket.

3537409095_5c23d49d4e_o
Melegjogi aktivisták tüntetését számolja fel a rendőrség | Forrás: Flickr/Dawn One

A szervezet emlékeztet rá, hogy a 2012. májusi, Bolotnaja-téri tüntetés leverése utáni szélcsendet követően tavaly februárban és márciusban újabb tíz olyan tüntetés volt, amelyek közül legalább hetet a rendőrség feloszlatott, továbbá több mint ezer békés tüntetőt őrizetbe vettek. Százakat súlyos pénzbírság fizetésére köteleztek, és több mint egy tucat embert tisztességtelen eljárás alapján több napra őrizetbe vettek. A hatóságok számos esetben, még tömegoszlatás előtt felhatalmazást kaptak a tüntetők megfélemlítésére és fizikai bántalmazására. Ehhez hasonlóan, a büntetés végrehajtó tisztek is szinte teljes mértékben büntetlenséget élveznek erőszak alkalmazása esetén.

Több jelentés is foglalkozik azzal, hogy sokan meghaltak az észak-kaukázusi összecsapásokban, köztük egy szabadúszó újságíró és több mint harminc civil is.

A fogyatékkal élők helyzete sem jó az országban: a HRW szerint jelenleg több százezer fogyatékos gyermek és felnőtt él Oroszországban elzárt intézményekben, az árvaházban élő gyerekek közel fele fogyatékos. Ezek a gyerekek sokszor szembesülnek fizikai és lelki erőszakkal, elhanyagolással, az egészségügyhöz, oktatáshoz és játékhoz való hozzáférés megtagadásával.

Orbán és Putyin barátságáról 2012 januárjában az Independent brit lap azt írta: Putyin áldemokrata rendszerének példája jó figyelmeztetés kellett volna, hogy legyen a jelenlegi magyar kormányfőnek, úgy tűnik azonban, mintha éppen Oroszország lenne a példa. Az igazságszolgáltatás, a központi bank és a média függetlenségének megnyirbálása, valamint a kormányhoz hű emberek évekre való bebetonozása a fontos pozíciókba, mind-mind előrevetíti egy új, tekintélyelvű rendszer életre hívását.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!