Keresés

Elvennék a bátonyterenyei roma tanoda épületét

Irattár, közmunka-iroda vagy hajléktalanellátó lehet a bátonyterenyei tanodából, ahol harminc hátrányos helyzetű roma gyerek kompetenciafejlesztése zajlik. Az önkormányzat tulajdonában álló épületet most a legnagyobb Nógrád megyei roma szervezet használja, és az elmúlt években fel is újították, de a városvezetés elvenné tőlük az ingatlant. Ha így tesznek, nem nagyon lesz hova menniük. 

Saját használatba venné az önkormányzat a bátonyterenyei tanoda épületét, ahol nyolc éve működik a Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetsége (NMCKKSZSZ) Roma Közösségi Háza. Berki Judittól, a szervezet munkatársától úgy tudjuk, iratraktárat, közmunka-irodát vagy hajléktalanellátót csinálnának a 300 négyzetméteres épületből. A kérdés eredetileg szerepelt a március 31-i testületi ülés napirendjén is, de Nagy-Majdon József polgármester javaslatára elhalasztották a döntést.

A szervezet ingyen használja az Ózdi úti ingatlant, csak a rezsiköltséget kell állnia, de Berki szerint az elmúlt években sokat fejlesztettek az épületen: akadálymentesítettek, lecserélték a nyílászárókat és rendbe tették az udvart is, amire magánadományokból és EU-s pályázatokból volt pénzük. Felajánlották, hogy megvásárolnák az épületet, de az önkormányzat egyelőre nem döntött erről. „A legutóbbi testületi ülés előtt a polgármester fogadóóráján megkerestük a város vezetőit, ahol egyértelműnek tűnt, hogy vissza akarják venni az épületet, mert más céljaik vannak vele” – mondta Berki.

Az NMCKKSZSZ a környék legnagyobb roma civil szervezete, az elmúlt években tanoda-hálózatot épített ki Bátonyterenyén és a környező településeken. Bátonyterenyei központjukban harminc, főleg hátrányos helyzetű roma gyerek kompetenciafejlesztésével foglalkoznak. Az Ózdi úti épület egyben roma közösségi házként működik, és az NMCKKSZSZ vezette a helyi komplex telepprogramot is, amelynek keretében tizenhat bátonyterenyei család költözhetett a szeméttelep mellől integrált környezetbe. Az NMCKKSZSZ volt a Habitat for Humanity partnere abban a mátraverebélyi programban is, amelyben olyan csoda történt, amilyen ritkán: összefogtak a falu lakói. 

_HDA8124
Berki Judit | Fotó: Hajdú D. András

A szervezet és az önkormányzat közti közművelődési megállapodás idén augusztusban jár le, és bár az NMCKKSZSZ szívesen meghosszabbítaná, a városvezetés nem tűnik nyitottnak erre. Sőt, a legutóbbi testületi ülésen a beszámolójukat sem fogadták el, ami inkább szimbolikus gesztus volt, mert nincs közvetlen hatással a szervezet működésére. A képviselők főleg a 2011-ben lezárult telepprogram miatt kritizálták a szervezetet, mivel a 16 résztvevő családból kettő beilleszkedésével problémák akadtak. Berki utólag azt mondta, sajnálja, hogy a 14 sikeres családról nem esett szó.

Berki egyelőre nem tudja, hol tudnák folytatni a tevékenységüket, ha az önkormányzat valóban visszavenné az épületet. „Nem egyszerű Bátonyterenyén ekkora alapterületű ingatlant találni, ráadásul ezt az elmúlt években a magunk igényei szerint alakítottuk át”. Berki azt mondta, a mostani városvezetéssel eddig sem mindig volt felhőtlen a kapcsolatuk, mert „máshogy gondolkodnak a szegénységről, a romákról és a kirekesztésről”.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a bátonyterenyei önkormányzatot is, ahonnan egyelőre nem kaptunk választ. Amint megérkezik, frissítjük a cikket.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!