Keresés

Elvennék a pécsi egyetemtől a gyakorlóiskolát

A felsőoktatásért felelős államtitkár levélben tudatta a Pécsi Tudományegyetem rektorával, hogy elveszik tőlük a több mint száz éve működő, jó hírű 1. számú gyakorlóiskolát és átadják a Kliknek. A szülők még nem is tudnak a dologról.

A Cink kezébe került egy levél, amiben a felsőoktatási államtitkár közli a Pécsi Tudományegyetem (PTE) rektorával, hogy el akarják venni tőlük az 1. számú gyakorló iskolát. Ez Pécs egyik legpatinásabb iskolája.

Palkovics László, az EMMI felsőoktatásért felelős államtitkára április 10-én levelet írt Bódis Józsefnek, a pécsi egyetem rektorának és Jenei Zoltán kancellárnak. A levél közli az érintettekkel, hogy el akarják venni tőlük a legpatinásabbgyakorló általános iskolájukat.

A szöveg 3 általános bevezető bekezdésben közli az alaphelyzetet, miszerint felmérték az összes felsőoktatási intézmény gyakorló iskoláit, mert a miniszternek a törvény szerrint május végéig kell döntenie arról, hol melyik maradjon meg. (A megújult közoktatási rendszerben már minden állami fenntartású iskolát magához vont a Klik, a felsőoktatási intézményekhez tartozó pár tucat gyakorló iskolát kivéve. ) Túl sok a vezetőtanár és ahhoz képest túl kevés a pedagógushallgató, az iskolát ezért átadnák a Kliknek.

Az 1. számú gyakorló Pécsett jónak számító, igen régi iskola, ami 1901 óta működik abban az épületben, és 1950 óta, vagyis 65 éve a főiskola, majd a PTE gyakorló iskolája. Az egyetem a Cinknek azt mondta: nem az egyetem kezdeményezte az iskola átadását, és nem örülnek neki.

Az egyes számú iskolát így jellemezte a Cinknek az ügy egy névtelen pécsi ismerője: “ez a suli az egyetem legrégibb gyakorló iskolája, közel hatvan dolgozóval, és ennek megfelelően magas tanulói létszámmal. A város egyik – ha nem a – legjobb iskolája, a továbbjutási eredmények nagyon magasak, és ennek megfelelően nyilván kifejezetten jó az oktatás színvonala is. Elitiskolának talán nem nevezném, de a város magasabban kvalifikált szülőtársadalmának is ez az egyik favoritja”.

A Cink úgy tudja, hogy az iskolába járó gyerekek szülei még nem is tudják, hogy változhat a fenntartó.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!