Keresés

Eltusolta a nemi erőszakot, aztán felvették a gyerekvédelemhez

A gyerekvédelemben szerzett munkát az ELTE jogi karának egykori HÖK-elnöke, aki a kar fegyelmi bizottsága szerint segített egy 2013-as gólyatábori nemi erőszak eltusolásában. 

Gyermekvédelemmel foglalkozik az ELTE jogi karának egykori HÖK-elnöke, akit azért zártak ki az egyetemről, mert hiába tudott a 2013-as gólyatáborban történt nemi erőszakról, nem segített az ügy feltárásában. Az Átlátszó Oktatás kiderítette, hogy Bubla Áron néhány hónappal ezelőtt a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságnál (SZGYF) kezdett dolgozni személyi asszisztensként. A főigazgatóság gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatokat lát el.

A gólyatábori nemi erőszak ügye azután robbant ki, hogy az áldozat tavaly októberben interjút adott az Indexnek. Az ennek hatására elindult vizsgálat során a jogi kar fegyelmi bizottsága két hallgatót, köztük Bublát is kizárta az egyetemről, mert HÖK-elnökként az áldozatot kellett volna segítenie, ehhez képest részt vett az ügy eltusolásában. Bubla halasztó hatályú fellebbezést adott be, így a kizárás után is hallgató maradhatott.

Az ELTE az eset óta erőszak-megelőzési és áldozatsegítési koncepciót dolgozott ki a hasonló esetek megelőzésére, ősszel pedig az egyetemen belüli erőszakról, előítéletességről és az áldozati attitűdökről készítenek kutatást. Leszabályozták a gólyatábori felelősségi köröket is, így a táborokat továbbra is a HÖK szervezheti, de a programtervet és a közreműködők személyét a kari vezetésnek is jóvá kell majd hagynia. Az új szabályok szerint a gólyatáborokban nem lehetnek olyan feladatok, amelyek keretében alkoholt kell fogyasztani, vagy amelyek szexuális utalást tartalmaznak.

Frissítés: Az Index időközben rákérdezett az ügyre az Emberi Erőforrások Minisztériumánál, ahol már ki is rúgták Bublát. Azt írták, Balog Zoltán miniszter „személyesen utasította az SZGYF főigazgatóját, hogy tegye meg a szükséges munkáltatói intézkedéseket a jogviszony megszüntetésével összefüggésben”.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!