Keresés

Eltakarították a tüntetőket Merkel útjából

Vasárnap éjjel a rendőrség felszámolta Szabó Gábor “Tuareg” Kossuth téri táborát, miután a Terrorelhárítási Központ lezártnak nyilvánította a teret Angela Merkel látogatásának idejére. A MostMi Pollack Mihály téri tüntetését szintén máshol fogják megrendezni, a teret ugyanis annak ellenére szintén lezárta a TEK, hogy a tüntetés szervezői rendelkeztek rendőrségi engedéllyel a tüntetés megtartására.

Vasárnap éjjel a Terrorelhárítási Központ (TEK) elrendelte Szabó Gábor “Tuareg” Kossuth téri táborának elbontását. Szabó hajnalban a blogjára azt írta: órák óta tart a bontás, a környező utcák 500 méteres körben lezárva, 10 munkás 3 kamionra pakolja fel a sátrakat. A razzia kezdetén a sátrakban tartózkodók nem tudták elérni Szabó Gábort, mivel a hívott szám pillanatnyilag nem elérhető” visszajelzéssel reagált a szolgáltató, így ő csak később érkezett a helyszínre.

A TEK lezárást előíró parancsa vasárnap éjféltől hétfő este 6-ig – tehát Merkel látogatásának idejére – érvényes, utána, kedden reggel visszakapják a tüntetők a sátraikat, és újra felépíthetik a tábort.

Szabó blogjában az esetről azt írta: “a világ legsunyibb akciója, méltó Orbánhoz és rendszeréhez.” A szükséges jogi lépéseket megteszi, azonban ez szerinte kevés, ezért a szombatra korábban már meghirdetett tüntetése hívószavát “tüntetés a rendőrállam ellen”-re változtatta meg.

A “MostMi” tüntetésést máshol tartják

Hétfőn reggel 8-kor a “MostMi” délutáni tüntetésének helyszínét is lezárta a TEK. A szervezőket a rendőrség értesítette a tüntetés helyszínéül választott Pollack Mihály tér lezárásáról. A “MostMi” tüntetését már január 2-án bejelentette a rendőrség felé, azt a hatóság tudomásul vette, a múlt heti helyszínbejárásukon pedig a TEK munkatársa is részt vett.

A MostMi kollégái a helyszínen vannak, és keresik a megoldást – tájékoztatott Takács Bori szervező. Véleményük szerint az eljárás súlyosan sérti a tüntetni akaró magyar állampolgárok jogait, ezért jogi segítséget is kérnek, hogy megtudják, milyen lehetőségeik vannak. A tüntetést megtartják, az új helyszín a Baross utca sétáló része a Kálvin tér és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár között.

Az Abcúg kereste a rendőrséget, de későbbre ígértek tájékoztatást.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!