Keresés

Elrendelte a parlament az uniós menekültkvótáról szóló népszavazást

 

Megszavazta a parlament, hogy népszavazást tartsanak a menekültkvótákról. A referendumot ötmilliárd forintból kell kihozni, és ősszel tarhatják meg.  

Elrendelte a kötelező betelepítési kvótáról szóló országos népszavazást kedden az Országgyűlés kedden. A népszavas mellett 136 kormánypárti és jobbikos, ellene 5 független képviselő szavazott – jelentette az MTI.

A referendumot a kormány kezdeményezte. A kérdés így szól: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

A döntés értemlében a népszavazás lebonyolítására legfeljebb 4,9 milliárd forint fordítható. A Kúria egy héttel ezelőtt utasította el a Nemzeti Választási Bizottság hitelesítő határozata ellen benyújtott jogorvoslatokat, ezzel lehetővé téve a népszavazást.

Az Országgyűlés most hozott határozatával szemben 15 napon belül lehet az Alkotmánybírósághoz fordulni, a testületnek 30 napja van a panasz elbírálására.

A népszavazás elrendeléséről szóló határozatot a Magyar Közlönyben közzé kell tenni. Az országos népszavazást a köztársasági elnök tűzi ki 15 napon belül, úgy, hogy az a kitűzés napját követő hetvenedik és kilencvenedik nap közé, és vasárnapra essen.

Orbán Viktor miniszterelnök február 24-én jelentette be, hogy a kormány országos népszavazást kezdeményez a kötelező betelepítési kvótáról. A népszavazás szükségességét azzal indokolta a kormány, hogy Brüsszel helyett csak a magyarok dönthetik el, kivel akarnak egy országban élni. Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter múlt héten azt mondta, előreláthatólag szeptemberben vagy október első napjaiban lehet megtartani a referendumot.

Az uniós menekültkvóta népszavazásra bocsátását kritizálók azzal érvelnek, hogy a kvótarednszer nemzetközi szerződésből fakadó kötelezettség, amirpől nem lehet népszavazést tartani. Korábban legalábbis a paksi atomerőmű bővítése ügyben kezdeményezett népszavazást ugyanezzel az érvvel utasította el a Nemzeti Választási Bizottság.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!