Keresés

Előremenekül az ötvenedére zsugorodott Kishantos

Korábbi területének ötvenedén próbál fennmaradni a Kishantosi Ökológiai Mintagazdaság, miután tavaly elvesztette az összes, az államtól évtizedek óta bérelt földjét. Az elvett földekre tíz négyzetméternyi parcella emlékeztet, de már sarjad a vetés a Csodakertben, alakul a lepkekert, és szépen nőnek a zöldségek, hajtanak a facsemeték. Riport Kishantosról egy évvel a teljes végtagamputáció után.

Tíz aprócska ágyás. A hétvégi kiskertekből ismerős kis parcellába facéliát, lent, bükkönyt, lucernát, mustárt, olajretket, vörösherét, bíborherét  vetettek. Jelképesen nézve ez a körülbelül tíz négyzetméternyi földecske maradt a Kishantosi Biogazdaság és Népfőiskola egykor 452 hektáros területéből.  Jelképes ágyások ezek, mert Ács Sándorné, a gazdaság vezetője pont azokat a növényeket vetette ide, melyeket a mintagazdaság színes vetésszerkezetében termeltek.  Köztük vannak azok is, amiket tavaly tavasszal kitárcsáztak az elveszett parcellákból az új bérlők.

A Kishantosi Nonprofit Kft 1998 óta önálló ökológiai mintagazdaságként művelte a földeket. Az eredeti tervek értelmében biotóp hálózatot próbáltak kialakítani német és magyar szakemberek tervei alapján. Ennek lényege, hogy a korábbi 200 hektáros parcellák helyett kisebbeket, 30-50 hektárosakat alakítanak ki, közöttük szélvédelmet nyújtó erdősávokkal, cserjesorokkal, gyepes területekkel, így az itt termesztett növények és tenyésztett állatok mellett a helyi élővilág is élettérhez jut, és a teljes területet szerves egészként, ökológiai rendszerként  kezelik.  Ezt azonban nem sikerült maradéktalanul megvalósítani, és kérdéses, hogy sikerülhet-e még.

_HDA4916A bekötőút | Fotó: Hajdú D. András

Amikor 2012-ben a gazdaság által akkor  már 14 éve művelt területeket is kiírták az állami földbérlet-pályázaton, és nyolc másik embert hozott ki győztesnek a Nemzeti Földalapkezelő (NFA), megrendült Kishantos helyzete. Hiába indítottak birtokvédelmi eljárásokat, tavaly a választások után megkapták a végső döfést is: az új bérlők – a gazdaság álláspontja szerint jogtalanul és erőszakkal – birtokon belülre kerültek, és nem csak kitárcsázták a földben fejlődő friss vetést – 117 millió forintos kárt okozva -, de később 22 év biogazdálkodását is lenullázták a kiszórt vegyszerekkel és műtrágyákkal. Ez Ács Sándorné szerint további 3oo-4oo millió forintos kárt is jelent, mert a földek elvesztették EURO BIO és BIOSUISSE minősítésüket, ami miatt ennyivel csökkent az értékük.

Legalább ötször szórtak

Pedig a vegyszerek használatának mellőzését az új bérlők is vállalták – legalábbis egy évre, de azóta már van olyan terület,  ahol  már legalább öt vegyszeres vagy műtrágyás kezelés történt. Egy  másik tábla mellett még május elején is látható volt a vetéskor szétszóródott csávázott (gomba és egyéb fertőzések ellen vegyszerekkel kezelt) rózsaszínű vetőmag. Igaz, volt olyan parcella is, ahol a rendkívül elszaporodott gyom arra utalt, gyomirtót talán nem használtak.

_HDA4904Csávázott vetőmag | Fotó: Hajdú D. András

Ács Sándorné szomorúan sorolja a többi fejleményt: a terület erdőinek kezelője a Mezőfalvai Zrt. ritkítja a földet a széltől védő mezővédő erdősávokat, sőt tarra is vágott erdőt Kishantos alatt. Az új bérlők pedig  beszántják a  hasznos élőlényeknek menedéket nyújtó mezsgyéket, így a meglévő élőhelyek is pusztulnak.  Az már csak ráadás, hogy a biogazdaság több tízmilliós értékű gépállománya – traktorok, vetőgépek, boronák, és a biogazdálkodás kulcseszköze, a gyomfésű – most kihasználatlanul áll,  miközben az új bérlők között többnek nincs is gépe, mással műveltetik a területet.

A vitatott földbérlet-pályázatok miatti, nyilatkozatháborúval övezett, és a földeken tavaly tavasszal tettlegességig is fajuló vita perek sorában folytatódott. Az újraosztott területek birtokvédelmével kapcsolatban összesen 27 jegyzői, majd első-, illetve másodfokú bírósági eljárás indult, ezek még nem zárultak le teljes egészében.

Hazudott a minisztérium

Néhány hete a Nemzeti Földalapkezelő bejelentette, hogy 14 millió forintot követel a kishantosiaktól, ennyibe került szerintük az új bérlőkhöz került földterületek őrzése, illetve benne van még a vita miatt kiesett bérleti díj is. Van azonban pozitív fejlemény is.

_HDA4863Még megvan a tavalyról ismerős tábla | Fotó: Hajdú D. András

Május 12-én Két hete kedden a Fővárosi Ítélőtábla elmarasztalta a Földművelésügyi Minisztériumot, mert megsértette a Kishantosi Nonprofit Kft jóhírnévhez fűződő jogát. Az ítélet szerint Bitay Márton állami földekért felelős államtitkár félrevezette a közvéleményt, amikor tavaly olyanokat állított, hogy Kishantosnak bérletidíj-elmaradása volt, megkárosította az államot, és nem teljesített előzőleg vállalt fejlesztéseket. Ács Sándorné szerint a kormány  ezekkel a hazugságokkal igyekezett védeni a Kishantosi Ökológiai Mintagazdaság tönkretételét.

A gazdaság vezetője bízik abban, hogy a többi eljárás vége is pozitív lesz, ezért akár külföldi bíróságig is elmennek, ha szükséges. “Száz százalékig biztos, hogy vissza fogjuk kapni” – mondja az elveszett területekre. Azzal persze nem lehet mit tenni, hogy a föld már nem bioterület.

“Huszonkét év kell majd megint, de átállítjuk újra.”

_HDA4854A gyomfésű | Fotó: Hajdú D. András

Addig is 9 hektáron próbálnak valahogy fennmaradni. Ez a terület a gazdaság központja, az a majorság, amit még évekkel ezelőtt meg tudtak vásárolni, és ahol maga a népfőiskola épülete (egy egykori vadászkúria), illetve a gazdasági épületek állnak.

Több dologgal is próbálkoznak, például biokerteket alakítanak ki az épületek között, és helyükön. Lebontottak több romos házat, és kerti zöldségeket – uborkát, salátát, répát stb. – termesztenek az itt-ott még tégla- és vakolatdarabos földben. Az ágyások szélén kis halmokban gyűlik a kitermelt törmelék. “Mindenhol csipkedtünk ki földeket, ahol tudtunk” – mondja Ács Sándorné. Dobozos biozöldség-értékesítést terveznek, de egyelőre csak korlátozott körben. Akkora mennyiséget nem tudnak megtermelni, hogy a piacra lépjenek a dobozokkal.

Csodakert

Művelik a “csodakertet” is: a három részre osztott területen a jelképes ágyások mellett Magyarország, Európa és Amerika jellemző növényfajtáit nevelik. A szél felőli oldalról cserjék védik a kisebb nővényeket. A magyar részben tatárhagyma, rebarbara, kökörcsin, mennydörgőfű (kövirózsa) és különleges rózsafajták nőnek az egres- és kökénybokrok védelmében.

_HDA4784Ács Sándorné a csodakertben| Fotó:

Az európai részben az egykori bencés kolostorkerteket próbálják utánozni, ahol az illóolajos növényeknek a szerzetesek suhogó reverendája által felvert illata tartotta távol a kártevőket. Többek között orvosi zsája, antibiotikus hatúsú gombát nevelő izsóp, vagy bátorságot adó illatú istenfa nő.

Az amerikai részben pedig különleges lilahéjú burgonya fejlődik, de van itt kólanövény, indián csalán, fehér üröm és ruta. Utóbbi “Kígyó, béka… és rosszindulat ellen”. A majorság határait végigültették gyümölcsfákkal, a sokszínűség jegyében régi magyar és korszerű fajtákkal vegyesen. A kert célja, hogy megutassák a népfőiskola hallgatóinak: miket és hogyan érdemes a biogazdálkodás során termelni.

A pénz a földben volt

A dán mintára kialakított, nemzetközileg elismert népfőiskola működését a földek elvesztéséig azok bevételéből finanszírozták, így térítésmentesen kaptak képzést, sőt alkalmanként ellátást is a ökológiai gazdálkodást tanulni vágyók. Ennek azonban vége szakadt. A képzések ma már pénzbe kerülnek, és Kishantos előre menekül, hogy fenn tudjon maradni.

_HDA4813 | Fotó:Hajdú D. András

Pályázati, saját, illetve külső, befektetői pénzekből új szolgáltatásokkal bővítik a tevékenységet: jurtatábor épül, ahol gyerektáboroztatást terveznek. Lesz öko-játszótér, lepkekert, és több szálláshelyet is kialakítanak, hogy nagyobb csoportokat is fogadhassanak: akár a népfőiskolán tanulni szándékozókat, vagy ide szervezett rendezvények (például esküvők, osztálytalálkozók, családi rendezvények) vendégeit.

Az előremenekülés azonban költséges, pláne úgy, hogy “A gazdaság nem a széfben tartja a pénzét, hanem a növényekben, melyeket elpusztítottak. 117 milliós kárt okoztak tavaly április 12-én. Nehéz helyzetben vagyunk, másfél éve jövedelem nélkül, kirabolva. Most fogynak el a tartalékaink” – modta Ács Sándorné, de azért bízik. „Közel 25 000 ember és 330 szervezet állt ki Kishantos mellett. Bízunk az igazság erejében, a sok-sok támogatóban, és csináljuk, amit tudunk. A 22 év múltat, a felhalmozott tudást nem tudták elvenni.”

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!