Keresés

Elmaradhat a közmunkások béremelése

Elképzelhető, hogy idén nem nő a közmunkások fizetése, legalábbis a kormány még nem döntött erről, pedig decemberben szokták bejelenteni az emelést. Ha valóban így lesz, tovább nő a különbség a közmunkás-fizetés és a minimálbér közt. 

Még nem döntött a kormány a közmunkások béremeléséről, pedig az elmúlt években erre minden decemberben sor került – válaszolta a Belügyminisztérium a Magyar Nemzet kérdésére. A lap szerint így elképzelhető, hogy idén elmarad az emelés.

A közfoglalkoztatottak bére tavaly 79 155 forint volt (a szakképzettek esetében bruttó 101 480), vagyis aki 8 órában dolgozott, az 51 847, szakképzettként pedig 66 469 forintot vihetett haza havonta. A minimálbér ugyanakkor nettó 68 775 forint volt, idén pedig nagyjából 72 ezer lesz. Az elmúlt években folyamatosan nyílt az olló a közmunkás-bér és a minimálbér között.

Ha a béremelés el is marad, a kormány folyamatosan növeli a programra szánt pénzt, vagyis tovább nőhet a közmunkások száma.  Tavaly 270 milliárd forint jutott erre, és ebből az összegből 213 ezer ember dolgozhatott „egész éven át”, idén pedig már 340 milliárd áll rendelkezésre.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!