Keresés

Elküldték a gyereket, mert az orvos szabadságon volt

Visszaküldtek a háziorvoshoz egy gyereket a budapesti János kórházban, mivel az intézményben mindössze két gyermekradiológus szakorvos dolgozik, és éppen akkor egyik sem tartózkodott a kórházban. Egy másik esetben 2-3 napot kellett várni egy mellkasröntgen eredményére. Azonnali ultrahangvizsgálatot is csak a legsürgősebb esetben tudnak végezni – írja az Index.

A János kórházba kapott ultrahangos vizsgálatra beutalót a háziorvostól egy 1 éves gyerek, mivel gyakran hányt. A kórházban azonban nem volt gyermekradiológus, aki hasi ultrahangot készítene, ezért a nővér visszaküldte a szülőket a háziorvoshoz, hogy inkább kérjenek beutalót egy másik kórházba – áll a lap egyik olvasójának levelében.

Az intézmény a lapnak küldött válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy bár hasonló esetek az orvoshiány miatt előfordulhatnak, sürgős esetet soha nem hagynak ellátatlanul, és a kórházban ápolt betegek állapotát sem veszélyeztetheti a kialakult helyzet.

Jelenleg a János kórházban és a hozzá tartozó volt Budai Gyermekkórházban rendelési időben egy-egy gyermekradiológus szakorvos dolgozik, a beutalt gyerekeket pedig csak előzetes időpontegyeztetés után tudják fogadni – közölte a kórház.

Ha tehát a szakorvos nem dolgozik, vagy szabadságon van, akkor elképzelhető, hogy a vizsgálatot nem tudják azonnal elvégezni, azonban ha valaki sürgős vizsgálatra szorul, azt minden esetben meg tudják oldani a János kórház főépületében 0-24 órában működő ultrahang-szakorvosok. Azok a gyermekbetegségek, melyek diagnózisához azonnali ultrahangvizsgálat kell, szinte kivétel nélkül szakorvosi ellátást és kórházi kezelést igényelnek, ezért a megfelelő kórházi szakemberhez kell beutalni a beteget. A kórházi betegeknek így indokolt esetben mindig megszervezhető a vizsgálat, ellátatlanul nem marad beteg gyermek – közölte az intézmény.

Az említett eset abban a két hétben történhetett, amikor az egyik radiológus szabadságon volt. Ennek ellenére a kórház szerint kommunikációs hiba is történt, ezért tévesen tájékoztathatták a szülőket:

“Ha a  jövőben hasonló eset előfordul, és nem lesz az épületben radiológus szakorvos, akkor az asszisztens elküldi a felvételt a központi radiológiára. Emiatt ugyan többet kell várnia a betegnek, de így elkerülhető, hogy a beteg lelet nélkül távozzon.”

A gyereket két hónappal korábban tüdőgyulladás gyanúval küldték mellkasröntgenre szintén a János kórházba. A vizsgálat után azt mondták nekik, hogy 2-3 napot kell várni az eredményre, mert a felvételeket összegyűjtve küldik el értékelésre, ugyanis nincs olyan orvos a kórházban, aki a gyerekek leletét értékelné.

A kórház tájékoztatása szerint ezt a problémát is az orvoshiány okozza, de sürgős esetekben emiatt sem marad ellátatlanul senki.

“Az egészségügyi ellátás egyre nehezebb körülmények között valósul meg. Súlyos szakember, műszer és anyaghiány van. A dolgozók is egyre rosszabb körülmények között dolgoznak, a helyzeten ők változtatni nem tudnak, de igyekeznek alkalmazkodni a nehézségekhez, és a legjobb tudásuk szerint ellátni a betegeket.”

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!