Keresés

Elítélték Budaházy Györgyöt

Terrorcselekmény, testi sértés, kényszerítés volt a vád, 13 évet kapott.

Ítéletet hirdetett kedd reggel a Fővárosi Törvényszék Budaházy Györgyék ügyében, ezzel egy öt éve húzódó eljárás végére tettek pontot, igaz, csak első fokon. Budaházy Györgyöt tizenhárom év fegyházra ítélték, feltételesen sem szabadulhat. A közügyektől tíz évre eltiltották. Bűnösnek találták társtettesként elkövetett terrorcselekmény, felbujtóként testi sértés és kényszerítés bűntettében.

Az Index tudósítása szerint a tárgyalóterem teljesne megtelt, és amikor Budaházy belépett, a hallgatóság felé fordulva elkiáltotta magát: „szabadság!”, amit vastapssal fogadtak, és skandálták a nevét.

A vád szerint Budaházy létrehozott egy terrorszervezetet, a Magyarok Nyilai nevű csoportot, azzal a céllal, hogy erőszakkal megváltoztassa a kormány politikáját, és félelmet keltsen egyes lakossági csoportokban. A vád szerint a 2007-es, 2008-as időszakban Molotov-koktélos vagy robbantásos támadásokat követtek el az akkori kormánypártok, az MSZP és az SZDSZ pártirodáit és politikusaik otthonait. Felgyújtottak egy Vörös Csepel nevű szórakozóhelyet, a Broadway Jegyiroda kirakatát és két melegbárt, az egyiket olyankor, amikor éppen vendégek is voltak bent. Az akciókban csak egyetlen ember sérült meg, Csintalan Sándor műsorvezető, őt az otthonánál verték meg azért, mert az MSZP ügynökének nevezte Budaházyt.

Budaházy és a szervezetének 16 tagja ül a vádlottak padján, a többségük tagad, de van, aki terhelő vallomást tett a többiekre. . Az ügyész azt mondta a májusi vádbeszédben: ilyen hosszan tartó, szervezett terrorcselekmény-sorozatra Magyarországon az elmúlt évtizedekben nem volt példa. Budaházy ügyvédje pedig azt akarta elérni, hogy minden vádpont alól mentsék fel a védencét. Boldog az az ország, amelynek ilyen terroristái vannak – fogalmazott a májusi védőbeszédben.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!