Keresés

Elherdálta a kormány a parlagfű pénzt

Cipőtisztító gépet, laptopokat, mobiltelefonokat, irodaszereket, diplomatatáskát, de még pogácsát is vett a Vidékfejlesztési Minisztérium abból a pénzből, melyet az adófizetők parlagfűmentesítésre ajánlottak fel – írja a hvg.hu. Oldalakon keresztül lehetne sorolni a tételeket – az érintett hivatalok gyakorlatilag minden létező költségüket a parlagfűpénz terhére számolták el.

A lap tételesen átnézte a számlákat, melyekkel a minisztérium igazolta, mire költötték azt az 1,1 milliárd forintot, amelyet 177 ezer adózó ajánlott fel adója 1 százalékából parlagfű-mentesítésre még 2009-ben. Ezt az összeget teljes egészében a fent megnevezett célra kellett volna fordítani, de valójában csupán 463 milliót költöttek rá, vagyis valójában még annyit sem. A közpénzből a drága eszközökön kívül jutott rezsire, végkielégítésekre, de még szőnyegtisztításra és villanyszerelésre is.

Mindent elszámoltak

Jutott ebből a pénzből megyei kormányhivatalok, földhivatalok, a növény- és talajvédelmi igazgatóságok, és egyéb szakmai szervezetek napi fenntartási költségeire, de több százezres fénycsőszerelésre, vagy éppen kazánszerelésre is. Szinte minden hivatalnál visszatérő tétel az informatikai és mobilkommunikációs beruházás (mobiltelefonok, fényképezőgépek, nyomtatók, monitorok – főleg karácsony tájékán), és volt, ahol nem aprózták el: hatosával vették a tableteket.

Napi – és vis major – ügyekre is jutott a közpénzből: a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal például egy profi takarító céget bízott meg ebből a pénzből, legalábbis a nagytakarításról és szőnyegtisztításról szóló számlák erről árulkodnak. ”Rossz belegondolni abba is, hogy az adózók 1 százaléka nélkül van, ahol még a tető is beázna, ugyanis akad olyan hivatal, amely egy 30 ezer forintos tetőléc-számlát (is) a parlagfűkeretből fizette ki.”

Az elszámolásból természetesen a hivatali gépkocsik sem maradhattak ki. Milliós üzemanyagszámlák, karbantartás a teljes szerviztől az egyszerű olajcseréig, vagy új abroncs vásárlása, mind-mind a parlagfű elleni védekezés apropóján. Útközben valószínűleg meg is éhezhettek a minisztériumi kollégák, ugyanis sok számla szól ételről, édesítőről, kávéról és más élelmiszerről.

A minisztérium nem csak költött, adakozott is

1 millió forinttal támogatták például a XXX. Jubileumi Országos Tudományos Diákköri Konferenciát. A Pannon Egyetemen megtartott tanácskozáson elméletileg „kiemelt hangsúlyt helyeztek” a „parlagfű-mentesítés szemléletformáló ismereteire és ezek széleskörű átadására”, a szakmai beszámoló szerint azonban a “parlagfű” szó egyszer sem hangzott el.

Ha nehezen is, de van egy-két indokolható tétel

A számlák szerint azért akadnak indokolható tételek is, mint például a GPS-alapú PDA-k beszerzése, vagy az egyik hivatal professzionális térképezőszoftver vásárlása.

A megyei kormányhivatalok földhivatalai összesen 49 millió forintot költöttek el „a helyszíni ellenőrzések költségeire”, míg a kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságai további 50 milliót. Nem elhanyagolható tétel a parlagfű légi felderítése sem: önmagában csak ez 100 milliót forintot emésztett fel.

Valamennyi pénz jutott közvetlenül a gyomnövényre irtására is. Költöttek gépi kaszálásra, mezőgazdász közreműködésére és laborfelszerelésekre is, sőt vettek fűkaszát és háti permetezőt is.

Amikor forró lett talaj, visszacsoportosították az elvett 642 milliót 

Miután a hvg.hu szeptemberben megírta, hogy a pénz nagyobb részét, összesen 642 millió forintot a minisztérium egyszerűen átcsoportosította (542 millió forintot zárolt, 100 millió forintot pedig visszatartott maradványként más kiadásokra), több politikai, valamint szakmai szervezet is kifogásolta a tárca eljárását.

A Magyar Közlönyben november végén aztán megjelent egy rendelkezés, amely szerint a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból „642 millió forint egyszeri átcsoportosítását rendelik el parlagfű elleni közérdekű védekezésre”. Eszerint a kormány visszacsoportosította azt az összeget, amelyet korábban zömében létszámleépítésekre, és a minisztérium „szükségszerű” feladataira költöttek el.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!