Keresés

Elfogadták a kihagyott szülői értekezletet büntethetővé tevő javaslatot

Átment a parlamenten az a fideszes javaslat, amely alapján kiemelhetik a családból azokat a gyerekeket, akiknek a szülei nem működnek együtt az óvodával vagy az iskolával. Hogy mit jelent pontosan az együttműködés, azt senki sem tudja. 

Elfogadta az országgyűlés a gyermekvédelmi törvény módosítását, amelynek értelmében akár a gyerek családból való kiemelésével is sújtható lenne, ha a szülők nem működnek együtt az óvodával vagy az iskolával. A javaslat ellen több civil szervezet tiltakozott, mert nem határozták meg pontosan, mit jelent az „együttműködés” fogalma, ami így túl tág lehetőséget adna a gyámhatóságnak a beavatkozásra. Hivatalosan akár az is számíthat az együttműködés hiányának, ha a szülő nem jelenik meg a szülői értekezleten.

A javaslat elfogadása után a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nyílt levéllel fordult Czibere Károly szociális ügyekért felelős államtitkárhoz, hogy a módosítás hatályba lépése előtt készüljön el az “együttműködés” fogalmát pontosító, garanciális szabályokat tartalmazó módszertani anyag, illetve a szaktárca által éppen kidolgozás alatt álló javaslatcsomag a gyermekvédelmi rendszer javítása érdekében.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!