Keresés

Életük végéig rács mögött maradnak a romagyilkosok

Négy év után másodfokú ítélet született a 2009-es romagyilkosságok ügyében. A bíróság lényegében helyben hagyta a 2013-as elsőfokú ítéletet: a Kiss testvérek és Pető Zsolt élete végéig börtönben marad, Csontos Istvánnak pedig 13 évet kell fegyházban töltenie.

A másodfokon eljáró bírói tanács elnöke az ítélethirdetés során kimondta, hogy az első három vádlott esetében „van hely fellebbezésnek”, így e vonatkozásban a tábla döntése nem jogerős, az eljárás a Kúrián folytatódhat tovább – írja az MTI. Az ítélőtábla szóbeli indoklása szerint a védők eljárási szabálysértésekre vonatkozó kifogásai nagyrészt alaptalanok, ezért nem szükséges az elsőfokú döntés hatályon kívül helyezése és új eljárás elrendelése.

Kiss Árpád, Kiss István, Pető Zsolt és Csontos István 2008 júliusától 2009 augusztusáig tartották rettegésben a magyar romákat. Ezalatt az idő alatt kilencszer támadtak meg falu szélén élő roma családokat, hat embert öltek meg – köztük egy gyereket – és két embert sebesítettek meg maradandóan.

Végül 2009-ben foga el őket a rendőrség, 2013-ban pedig hármojukat életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték. Csontos István pedig 13 év fegyházat kapott, jutalmul azért, amiért beismerő vallomást tett.

A másodfokú eljárás áprilisban indult. Az ügyészség Csontos büntetését akarta súlyosbítani, szerintük ugyanis a 13 év egyszerűen nem elég ahhoz képest, hogy bár csak bűnsegéd volt, és saját bevallása szerint kényszerből tartott Kissékkel, mégis jelenthette volna a gyilkosságot, és így legalább az utolsó kettőt megakadályozhatta volna. A vádlottak enyhítésért fellebeztek, Kissék továbbra sem ismerik el azokat a támadásokat, amelyek során emberek haltak meg, Pető pedig semelyiket sem.

20150415_090717

A tárgyalást pár nap alatt letudták, főleg a vádlottak beszéltek, hosszan sorolták, hogy szerintük mi nem stimmelt az elsőfokú eljárásban. Szerintük például a bíró elfogult volt, a rendőrség pedig trehány, ezért tisztességes eljárást követeltek. A tényálláson tisztázni már lényegében nem volt mit, utolsó szó jogán sem szólt senki pár szónál többet, így a vád- és védőbeszédek után jöhetett is az ítélethirdetés.

Ez a magyar kriminalisztika történetének egyik legdurvább bűncselekménye, a gyilkosságok részleteit is indokait ebben a cikkünkben taglaltuk részletesen.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!