Keresés

Életfogytiglanit kapott az izsáki gyilkos rendőr

Bodor Viktor elsőrendű vádlottat életfogytig tartó fegyházbüntetésre, a másodrendű Bimbó Csongor vádlottat 25 év fegyházbüntetésre ítélte a Kecskeméti Törvényszék szerdán kihirdett elsőfokú ítéletében, mert a két rendőr 2013. április 8-én az izsáki rendőrőrsön halálra vert egy lopás gyanúja miatt előállított izsáki férfit.

A vádirat szerint Bara József megveretésének története egy lopási üggyel kezdődött. Az izsáki rendőrség egy stílfűrész, egy termosztát és hatvan méter kábel eltűnése ügyében nyomozott. A nyomozást már egyszer leállították, amikor bejelentés érkezett a meglopott orgoványi férfitól, hogy a tolvaj Bara József. A két rendőr kiszállt a helyszínre, és Barát a tanyája közelében találták meg.  Át akarták kutatni a házát, de Bara házkutatási parancsot kért, ez a rendőröknek nem volt, így közölték vele, hogy előállítják, mivel nem tudta igazolni a személyazonosságát.

Fél óra múlva bent voltak az őrsön, ahol vallatni kezdték. „Hol van a fűrész, miért loptad el?” – kérdezték tőle, közben pofozták, például ököllel mellkason ütötték. Bara közben azt bizonygatta, hogy nem ő lopta el a fűrészt. Bodor Viktor a vád szerint még gumibottal is többször megütötte a földön fekvő Bara Józsefet.

Közben a rendőrőrsön volt egy főtörzsőrmester, aki adminisztrációs munkát végzett, és bár látta milyen állapotban van Bara, de nem törődött vele. A két rendőr többször is felhagyott a bántalmazással, hogy közben kitölthessék a hivatalos rendőri jelentéseket. Végül Bara megpróbált felállni a székből, de nem tudott, oldalra esett és beverte a fejét az asztalba. Visszaültették a helyére, de utána is lefordult a székből, és eszméletét vesztette. A rendőrök kihívták ugyan a mentőket, de mire kiértek, Bara már halott volt. A vád szerint a férfi a két rendőr kitartó és nagy erejű bántalmazása miatt halt meg, bár az ügyészek azt is hozzátették, hogy Bara végig nagyon ittas volt.

Bara a kitartó bántalmazás miatt a fején és test szerte számos külső sérülést, súlyosabb, életveszélyes sérülésként tüdőzúzódást, szegycsonttörést és sorozatos bordatöréseket szenvedett. Halálát a terjedelmes zsírszövet-roncsolódás következtében kialakult zsírembólia miatt beállt fulladás okozta.

Az ügyészség Bara esetén kívül több másik, 2013 januárjában, februárjában és márciusában elkövetett bűncselekmény miatt is vádat emelt. Eszerint a vádlottak máskor is vertek már meg gyanúsítottakat vallatás közben, a vádirat szerint összesen négy férfit bántalmaztak azért, hogy vallomást tegyenek. Az izsáki őrsön  szinte teljesen általános volt a gyanúsítottak verése.

Az ügyészség több más esetet is felhozott, egyszer például előállítottak egy férfit, aki a gyanú szerint kábítószert fogyasztott, és amikor erről faggatták, szintén ütötték. Máskor egy előállított férfinak azt mondta B. Viktor, „segít neki gondolkodni”, majd többször arcon ütötte. Egy harmadik esetben azt mondták egy megvert férfinak, hogy „majd azt írjuk a jegyzőkönyvbe, hogy kiszaladtál az utcára, és elütött egy autó”.

Egyszer bevittek egy férfit azért, mert nem tudta igazolni magát, és mikor a rendőrségi rendszerben meglátták, hogy volt már ellene eljárás korábban, szintén ütlegelni kezdték. Volt olyan is, aki azért kapott pofont egy előállítás során, mert elesett.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!