Keresés

Elege lett Strasbourgnak a magyar börtönök túlzsúfoltságából

A strasbourgi emberi jogi bíróság hat fogvatartottnak is kártérítést ítélt meg, amiért kicsi börtöncelleákban kellett hónapokat tölteniük magyar börtönökben. A bíróság szerint rendszerszintű probléma a magyar börtönök túlzsúfoltsága, és hat hónapot adtak a magyar államnak, hogy tegyenek valamit ellene.

Hat magyar fogva tartott ügyében mondta ki kedden az Emberi Jogok Európai Bírósága, hogy ellentétes az Emberi Jogok Európai Egyezményével, sérti a megalázó vagy embertelen bánásmód tilalmát, hogy túlzsúfolt cellákban tartják őket fogva – jelentette az MTI.

Az ítélet szerint a magyar államnak összesen több mint 25 millió forintot kell kifizetnie a hat fogvatartottnak. Közülök van olyan, aki egy harminc négyzetméteres cellában élt 17 rabtársával, más pedig egy olyan cellában raboskodott ahol a WC közvetlenül az étkezőasztal mellett állt.

A Helsinki Bizottság tájékoztatása szerint a strasbourgi bíróság ezen továbbmenve egy úgynevezett pilot-eljárásra utalta a magyar börtöntúlzsúfoltság ügyét. Ezt a bizottság szerint abban az esetben teszik, amikor rengeteg hasonló jelleggű kérelem érkezik a bírósághoz, és ezek alapján tudható, hogy rendszerszintű problémáról van szó. A Helsinki Bizottság szerint pilot-eljárásra kevés példa akad, Magyarország esetében pedig ez az első.

Az ítélet szerint Magyarországnak hat hónapon belül ki kell dolgoznia egy menettervet arra, hogyan tervezi felszámolni a túlzsúfoltságot a magyar börtönökben, és hogyan tervezi kárpótolni a túlzsúfoltság károsultjait.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!