Keresés

Eldőlt: megszívatják a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeket

Elfogadta kedden a parlament azt a törvénymódosítást, ami megszünteti, hogy a tanulási nehézséggel küzdő diákok felmentést kaphassanak az osztályzás alól. Az enyhén és középsúlyosan értelmi fogyatékos tanulókat mostantól nem csak gyógypedagógusok oktathatják, ráadásul olyan is taníthat, akinek még pedagógiai végzettsége sincs.

Egy korábbi cikkünkben megírtuk, hogy az akkor még csak törvénymódosítási tervezet arra készül, hogy lehetetlen helyzet elé állítsa a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézségekkel küzdő (BTMN) tanulókat azzal, hogy megszünteti az érdemjegyek alóli felmentést. Emellett a törvénymódosítás arra is kitér, hogy az enyhén, illetve közepesen súlyos értelmi fogyatékosokat a készségtárgyakból ne csak a hozzájuk értő gyógypedagógusok, hanem általános pedagógusok is taníthassák. A törvénymódosítás a pedagógushiányt pedig úgy kívánja orvosolni, hogy ha valakinek ugyan nincs még pedagógusi végzettsége, de egy adott tantárgyból van diplomája, akkor öt évig minden módszertani alap nélkül oktathatja a nebulókat.

A korábbi egyeztetések során hiába próbálta meggyőzni a Civil Közoktatási Platform az Emmi-t, hogy ne szúrjanak ki ennyire a tanulókkal, süket fülekre találtak. A törvénymódosítás azzal magyarázza az osztályozás alóli felmentés megszüntetését, hogy nem fair, hogy egy enyhébb, tehát csak diszlexiával, diszgráfiával vagy diszkalkuliával küzdő tanuló ugyanazt a könnyebbséget kapja meg, mint az, akinek súlyosabb problémája van, például autista vagy értelmi fogyatékos. A felmentés megszüntetése a törvény szerint ösztönözni fogja a tanulókat arra, hogy jobban teljesítsenek és a fejlesztésre is több idő jut.

Csillag Ferenc, köznevelési szakértő korábban azt mondta lapunknak, hogy a törvénymódosítás teljesen gyerekellenes, hiszen a gyerekeket arra kényszeríti, hogy 100%-ot nyújtsanak egy olyan mércén, ahol 60%-ot tudnak teljesíteni. Szabó Mónika szerint, aki egy magánklinikán foglalkozik BTMN-es tanulókkal, megalázó lesz a gyerekeknek, hogy az egész osztály előtt fognak rossz jegyeket kapni, amiért nem jár nekik a felmentés egy olyan tárgyból, ami nehézségeket okoz.

A köznevelési szakértő azt a részét is bírálja az új törvénymódosításnak, amely lehetővé teszi, hogy például rajzból, énekből, tesiből az értelmi fogyatékos tanulókat ne csak gyógypedagógusok oktathassák, hiszen egy általános pedagógus felkészítés nélkül nem fogja tudni kezelni ezeket a gyerekeket. Ugyanígy vélekedik arról is, hogy öt évig pedagógus diploma nélkül is lehessen oktatni, mert módszertan nélkül nem lehet tudást megfelelő módon átadni.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!