Keresés

Napi rutin lett a kántálás a Keletinél

Szerdán is több ezer menekült várakozott hiába a Keleti pályaudvar előtt, ahonnan több ezer menedékkérő szeretne továbbutazni Európa felé, de a vonatokra továbbra sem szállhatnak fel. Napközben többször alakult ki feszült helyzet, előfordult, hogy egy vizespalack is elszállt.

Az Országos Rendőrfőkapitányság keddi közleménye szerint azért nem engedik őket vonatra ülni, mert schengeni előrírások értelmében útlevél vagy vízum hiányában jogszerűen nem utazhatnak tovább.

A zömében szíriai, iraki és agfanisztáni emberek azonban kitartanak a pályaudvar előtti téren. Feltehetően azért, mert az elmúlt hetekben, illetve hétfőn a hatóságok nem akadályozták meg őket abban, hogy továbbutazzanak. Kedd estére háromezer ember is összegyűlhetett. Sokan a vonatjegyüket is megvásárolták, és csalódottan vették tudomásul, hogy nem szállhatnak fel.

Migránsok tüntetnek a Keletinél
Képünk kedden készült

Szerdán napközben egy közel száz fős keménymag újra és újra skandálta rigmusait, és alkalmanként körbevonult a téren. Az Index szerint feszült helyzet is kialakult, amikor néhány, lejárt papírokkal, vagy papírokkal egyáltalán nem rendelkező embert megpróbáltak elvinni a rendőrök. Többen ásványvizes palackokat dobáltak a rendőrökre, de atrocitás nem történt. Egy alkalommal szélsőjobbos fiatalokat kellett elvezetniük a rendőröknek.

A Nol.hu úgy tudja, már bent áll a pályaudvaron  az a különvonat, amire fel szeretnék ültetni az embereket, hogy egy hazai menekülttáborba vigyék őket. Csak idő kérdése, hogy elinduljon az átfogó rendőri akció, addig is, a kisebb csoportokat ellenőrzik a  környéken, és felteszik a Bicske vagy Debrecen felé tartó vonatokra.

Menekültek miatt kellett intézkedni a kőbánya-kispesti vasútállomáson is, ahol körülbelül százan jelentek meg szerda reggelre. A Kiskunhalasról Debrecenbe küldött emberek egy részét sikerült a Debrecen felé induló vonatra felültetni, többen azonban azóta nem mozdulnak a peronról, és időnként azt követelik a rendőrsorfal mögött, hogy Németországba mehessenek.

Kedden a rendőrség szerint több mint kétezer embert állítottak elő a zöldhatár átlépése miatt. Röszkénél újabb rendőrségi gyűjtőpontot hoznak létre az MTI szerint.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!