Keresés

Ekkora válság még nem volt menekültügyben

A II. világháború óta nem volt ilyen súlyos a helyzet a menekültkérdésben. Milliók sodródnak reménytelenül romokban álló hazájuk, és a többnyire elutasító idegen országok között. Az Amnesty International közös, globális stratégiát szorgalmaz.

A menekültkérdés kezelésének radikális megváltoztatását szorgalmazza az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet. A jogvédők hétfőn tették közzé menekültügyi jelentésüket a június 20-i Menekültek Világnapjára időzítve. A jogvédők szerint a II. világháború óta nem volt ilyen súlyos menekültügyi válság, mint most.

Legalább egymillió ember van olyan helyzetben, hogy azonnal nagy szüksége volna letelepítésre, de további milliók küzdenek a túlélésért. Eközben mind többen vesztik életüket azon az úton, amin egy jobb élet reményében indulnak el egy másik kontinensre.

“Jelenleg korunk legsúlyosabb menekültügyi válságának vagyunk tanúi, több millió nő, férfi és gyermek embertelen háborúk közepette küzd az életben maradásért emberkereskedők hálózata és olyan kormányok mellett, melyek önző politikai érdekeket hajszolnak, ahelyett, hogy alapvető emberi együttérzést tanúsítanának” – közölte Salil Shetty, az Amnesty International főtitkára.

Az Amnesty International négy gócpontot azonosított menekültügyben:

  • Szíriát, ahol a világ legnagyobb menekültügyi válsága van, négymillió menekülttel, és olyan emberekkel, akiket a szomszédos országok is visszatoloncolnak a polgárháborúba;
  • A Földközi-tengert, ahol tavaly 214 000 ember próbált meg átkelni, közülük 3500-an a tengerbe vesztek, miközben visszavettek a menekültek kimentését célzó akcióból;
  • Afrikát, ahol elfeledett válságok hárommilliónyi menekültje él a végleges letelepedés halvány reménye nélkül;
  • Délkelet-Ázsiát, ahol a Bangladesből és Mianmarból menekülő tízezrek sorra elutasítással találkoznak a többi országban.

Az AI szerint gyökeres változásra van szükség a helyzet kezelésére, mert a nemzetközi közösség reakciója eddig kudarc. Átfogó, globális stratégiát szorgalmaznak a menekültek helyzetének rendezésére, ennek keretében azt kérik, hogy a kormányok vállalják, hogy:

  • letelepítenek egymillió menekültet,
  • létrehoznak egy globális menekültügyi alapot, és ebből támogatják a befogadó országokat,
  • maradéktalanul ratifikálják az ENSZ Menekültügyi Egyezményét,
  • tisztességes rendszert hoznak létre a menekültkérelmek elbírálására, a menekülteket oktatáshoz, egészségügyi ellátáshoz juttatják,
  • hatékonyan lépnek fel az emberkereskedő csoportokkal szemben.

“A világ többé már nem teheti meg, hogy csak ül a babérjain és nézi, ahogy a Libanonhoz és Törökországhoz hasonló országok hatalmas terheket vállalnak magukra – mondta Salil Shetty.A jelenlegi menekültügyi válság nem oldódik meg, ha a nemzetközi közösség nem ismeri fel, hogy globális problémáról van szó, amely az államoktól a nemzetközi együttműködés nagymértékű fokozását igényli.”

Az Amnesty International Menekültügyi Világválság: súlyos hanyagság (The Global Refugee Crisis: A conspiracy of neglect) című jelentését itt olvashatja el.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!