Keresés

Ekkora idegenellenességet még nem mértek Magyarországon

Minden korábbinál erősebb az idegenellenesség Magyarrszágon. Ezt állapította meg a Tárki. Ezzel egy 14 évvel ezelőtti rekord dőlt meg. Az átlagnál is elutasítóbbak többek között a Jobbik és az MSZP szavazói, illetve a dél-dunántúliak. A leginkább elutasított csoport az araboké.

Csúcson az idegenellenesek aránya Magyarországon – derül ki a Tárki 2015 áprilisi felméréséből, amit az MTI ismertet. A felnőtt lakosság 46 százaléka szerint az országba nem kellene beengedni menedékkérőket. Legalábbis a felmérés során megjelölt válaszlehetőségek közül ennyien jelölték meg azt az idegenellenesnek tekinthető állítást, hogy az országba menedékkérő be ne tehesse a lábát.

A megkérdezettek 9 százaléka tekinthető idegenbarátnak, akik szerint minden menedékkérőt be kell fogadni, és 45 százalékuk mérlegelő a menedék nyújtásának, illetve megtagadásának kérdésében.

Megdőlt a 2oo1-es rekord

A közvélemény-kutató 1992 óta vizsgálja az idegenellenességet. Az eddigi legmagasabb értéket 2oo1-ben regisztrálták, akkor a megkérdezettek 43 százaléka jelölte meg a fentebbi állítást. Az adatokból kiderül, hogy a korábbi évekhez képest 2012-ben megnőtt az idegenellenesek aránya, és 2013 után 2014-ben is magasabb maradt, mint a 2000-es évek átlaga.

A mérlegelők körében 94 százalékkal az arab nemzetiségűek visszautasítottsága a legmagasabb, míg 7 százalékkal a határon túli magyaroké a legalacsonyabb. Az arabokénál alig alacsonyabb a romák, de 70–80 százalék felett van a kínaiak, az afrikaiak és a románok visszautasítottsága is. Még a viszonylag ártalmatlannak tekinthető pirézeket is elutasítja a mérlegelők 60 százaléka – derül ki a Tárki felmérésből.

Ezek a társadalmi csoportok elutasítóbbak az átlagnál:

  • a Jobbik és
  • az MSZP szavazói,
  • a nem szavazók körében, azok, akik úgy érzik, hogy rossz anyagi helyzetben vannak vagy ennek romlásától tartanak,
  • a dél-dunántúliak,
  • a munkanélküliek
  • és a 40–50 évesek.

Az idegenellenesség mértéke a felsőfokú végzettségűek körében a legalacsonyabb, a főiskolát végzettek esetében 35 százalék, egyetemet végzetteknél 20 százalék.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!