Keresés

Egyre több pedagógus állítja, hogy fenyegetik őket a sztrájk miatt

Sorra hívatják be a polgármesterek az iskola- és óvodaigazgatókat, hogy nyomatékosan lebeszéljék őket a szerdai sztrájkról, illetve arra kérjék őket: ne csatlakozzanak a munkabeszüntetéshez. Ezt állítják legalábbis név nélkül nyilatkozó pedagógusok. A szaktárca szerint ez alaptalan vád. Szerdán a szociális ágazat és a tanárok sztrájkolnak. Még gyűjtik az adatokat, hányan lesznek.

Több fővárosi kerületben is behívatták az óvodák vezetőjét a polgármesteri hivatalba, és ott próbálták őket lebeszélni arról, hogy az intézmény bármilyen módon csatlakozzon a szerdai tanár- és szociális dolgozói sztrájkhoz. Volt, ahol sikerrel jártak – állítják a VS.hu-nak név nélkül beszélő óvodai dolgozók.
Tapasztalataik nem elszigetelt esetek. Az elmúlt napokban máshonnan is érkeztek hasonló hírek: a sonline.hu-nak egy Somogy megyei pedagógus azt írta, hogy a helyi polgármester összehívta a sztrájkra készülő tantestületet, és a tanároknak kifejtette: „a minisztériumból már felhívták, és figyelmeztették arra, hogy ha további pályázatokat szeretne benyújtani és persze nyerni szeretne a település, akkor valamit tegyen a helyi pedagógusokkal”.
Megkerestük a két pedagógus-szakszervezetet. Mindketten azt állították: érkeztek hozzájuk panaszok arról, hogy a fenntartók részéről fenyegetést és megfélemlítést tapasztalnak a sztrájkolni akaró óvodák és iskolák.
Az intézmények és a pedagógusok ugyanúgy név nélkül beszéltek erről, mint ahogy a múlt heti figyelmeztető sztrájk előtt is. A fenyegetésre, félelemkeltésre nincs bizonyíték, hiszen szóban hangzik el, amit a fenyegető utólag bármikor letagadhat, és még ő vádolhatja meg a megfenyegetettet – indokolta a névtelenség kérését az egyik Pest megyei óvoda dolgozója.
A szaktárca ugyanakkor visszautasítja ezeket az állításokat: „Mindenkinek joga van a jogszerű sztrájkban való részvételhez, emiatt senkivel szemben nem tehető hátrányos intézkedés. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma sem a múltban, sem a jövőben nem kíván senkit sem listázni, sem megfélemlíteni szakmai, politikai vagy egyéb nézetei alapján, erre utasítást nem adott, és nem is adhatott. Minden ellenkező híresztelést a leghatározottabban visszautasítunk” – reagált az Emmi, emlékeztetve arra, hogy a sztrájktörvény szerint „a dolgozókat a gazdasági és szociális érdekeik biztosítására – az e törvényben meghatározott feltételek szerint – megilleti a sztrájk joga. A sztrájkban való részvétel önkéntes, az abban való részvételre, illetve az attól való tartózkodásra senki nem kényszeríthető”.
Azok a fővárosi kerületek egyelőre nem reagáltak a VS.hu megkeresésére, amikben az óvodai nevelők nyomásgyakorlásra panaszkodtak.
Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének vezetője felháborítónk tartja a próbálkozásokat a megfélemlítésre. Eljutott hozzájuk például panasz arról, hogy polgármester kirúgással fenyegette meg az óvodai dajkákat, mondván hogy közmunkásokat vesz fel helyettük. Máshol az óvoda vezetője tiltotta meg, hogy a sztrájkra készülők értesítsék a szülőket, de volt ahol az intézmény vezetőjét fenyegették meg azzal, hogy le fogják váltani.
Gallóné, aki szerint a jelenség sokkal aggasztóbb annál, mintha csak elszigetelt esetekről lenne szó, jelezte a panaszokat az oktatásért felelős államtitkárnak és a KLIK vezetőjének is. Kérdésünkre ismételten hangsúlyozta: a nyomásgyakorlás törvénytelen, és akit bármilyen sérelem ér, nyugodtan forduljon a PSZ jogászaihoz, akik segíteni fognak.
Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke a VS-nek azt mondta: nem tapasztalják, hogy tömeges jelenségről lenne szó, de a fenyegetőzés és megfélemlítés, mint jelenség mégis fontos. „A probléma az, hogy egyesek pozíciójukkal visszaélve veszik maguknak a bátorságot, hogy minden eszközzel megpróbálják megakadályozni a sztrájkot” – mondta. Szerinte nem valószínű hogy felsőbb elvárásól lenne szó, sokkal inkább túlbuzgóságról, a vélt, nyíltan ki nem mondott elvárások túlteljesítéséről.

A Bama.hu hétfőn írta meg, hogy a Pécsi Egyházmegye megtiltotta a sztrájkot az általa fenntartott intézményeknek. A lap beszámolója szerint egy katolikus iskola igazgatójának hirdetményében az állt, hogy „püspök úr állásfoglalása, kérése egyértelmű: a pedagógusoktól azt kéri, semmilyen munkabeszüntetés, sztrájk kezdeményezésben ne vegyenek részt, ellenkező esetben él eljárási jogával.”

Az egyházmegye ezt semmilyen formában nem kommentálta, viszont saját honlapjára kitette, hogy az intézmények „amint korábban sem vettek részt, úgy a jövőben sem vesznek részt demonstrációkon”. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a püspök állásfoglalása jog- és törvénysértő.
Mi lesz szerdán?
Az iskolákban és óvodákban úgynevezett elégséges szolgáltatásként lesz gyermekfelügyelet, a bölcsődékben viszont nem. Bezárnak a szociális otthonok és hajléktalanokat ellátó intézmények is. Ezekben a még elégséges szolgáltatásról sem sikerült megállapodni, a kormány ugyanis azt akarta, hogy kizárólag a papírmunkát függesszék fel.
A Kúria azonban csütörtökön döntött az ügyben, és zöld utat adott a sztrájknak. A bírói testület álláspontja szerint a kormány kérésének teljesítése sértette volna a sztrájkhoz való jogot, ráadásul a bölcsődei ellátás nem a lakosságot alapvetően érintő tevékenység, így nem kell a még elégséges szolgáltatást sem biztosítani.
Ezek után a szociális ügyekért felelős államtitkár azt mondta az RTL híradójának, hogy álláspontjuk szerint a szerdai sztrájk törvénytelen, mert azt hamarabb be kellett volna jelenteni.
Hétfőn egyébként – valószínűleg nem függetlenül a sztrájktól – az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára sajtótájékoztatót tartott, hogy elmondja: a 2017. évi költségvetési tárgyalásokon a kormány már döntött arról, hogy rendezzék a középfokú végzettségű kisgyermeknevelők bérét, bár ennek részleteiről még egyeztetnek a szakma képviselőivel. A jövő évi költségvetés tervezete tartalmazza a középfokú végzettségű bölcsődei kisgyermeknevelők bérrendezéséhez szükséges forrásokat – mondta Novák Katalin.
Azt egyelőre nem tudni, hogy végül hány intézmény csatlakozik majd a munkabeszüntetéshez. A szakszervezetekhez folyamatosan érkeznek be az adatok, és elméletben hétfő illetve kedd délig kell bejelenteni, ha egy bölcsőde, óvoda vagy iskola dolgozói sztrájkolni fognak. A bölcsődékben a szülőket 48 órával korábban értesíteni kellett, vagyis már hétfőn ki kellett függeszteni a tájékoztatókat az intézményekben.

Várhatóan sztrájkolni fognak például a fővárosi X. kerületi és a fehérvári önkormányzati bölcsődék. Fejér megyében az előzetes bejelentések alapján összesen 51 intézményben jelezték a munkabeszüntetést, köztük iskolákban, szakképző intézményekben, óvodákban és bölcsődéken is. A sztrájk több mint 1100 főt érint, írja a Feol.hu

A bölcsődékben 21-én nevelés nélküli munkanap lesz, vagyis aznap sem lesz gyermekfelügyelet. A Bölcsődék Napja egyes helyeken, például a XI. kerületben 20-ára esik, így ott nem a sztrájk, hanem emiatt lesz szünet.
Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!