Keresés

Egyre több háztartást kapcsolnak le áramról és gázról közműtartozás miatt

A legfrissebb adatok szerint nőtt azoknak a háztartásoknak a száma, ahol van gáz- vagy távhőszámla tartozás, és egyre több háztartást kapcsolnak le valamelyik közműhálózatról elmaradásuk miatt.

2016 novemberi adatok szerint nőtt azoknak a lakossági energiafogyasztóknak a száma, akiknek van gáz- vagy távhőszámla tartozásuk a közműszolgáltatók felé, és több lett az olyan háztartás is, amelyekben hátralékuk miatt kikapcsoltak a gázt vagy a villanyt – adta hírül a 444.

Az adatokból azonban az is látszik, hogy 2013, az utolsó rezsicsökkentés óta csökkent a 30 napon túli tartozást maguk előtt görgetők száma: 1,55 millióról 0,986 millióra, és a tartozások teljes összege is csökkent: a tavaly áprilisi 79,7 milliárd forinthoz képest novemberre már csak 65,7 milliárd forint volt a lakossági felhasználók össztartozása.

A képet viszont torzíthatja, hogy a szolgáltatók eladhatják a követeléseiket behajtással foglalkozó cégeknek, és így a hivatalos statisztikában ezek a tartozások már nem látszanak. A lekapcsoltak számának növekedése viszont arra utal, hogy egyre többeknek okoz komoly gondot a számlák befizetése – írja a portál.

Az adatokat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium adta ki Tóth Bertalan szocialista képviselő kérdésére. 

 

 

 

 

 

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!