Keresés

Egyre több gyereket fogadnak örökbe otthonokból

Utoljára az ezredforduló elején sikerült egy év alatt ennyi gyereknek családot találni.

Két év alatt közel 15 százalékkal nőtt az engedélyezett örökbefogadások száma, az emelkedés egyértelműen az állami szakellátásból történő örökbefogadásoknál tapasztalható – írja a Magyar Nemzetre hivatkozva az Index.

Egyre több fiatal kerül a gyermekotthonokból és a hivatásos nevelőszülőktől végleges családba – ismerteti a lap a legfrissebb KSH adatokat. 2013-ban még 726, egy évvel később már 784, 2015-ben pedig már 829 gyereket fogadtak örökbe. Utoljára az ezredforduló elején sikerült egy év alatt ennyi gyereknek családot találni.

Az adatokból az is kiderül, hogy az örökbefogadott gyerekek csaknem 60 százaléka korábban nevelésbe vett gyerek volt, és csupán a kicsik 40 százalékát adták örökbe még újszülöttként. Két évvel korábban még 50-50 százalék volt ez az arány.

A Magyar Nemzet szerint a másik oldalon eközben jelenleg 2200-an várnak gyerekre és egyre nő az ilyen szülők száma – vagyis több család vár gyerekre. Akad azonban egy probléma, a lap által megkérdezett szakértő szerint ugyanis az örökbe fogadni szándékozó magyarok 90 százaléka csecsemőt vagy legfeljebb óvodás kisgyermeket akar, ráadásul egészséges kicsit. Az iskoláskorú gyerekeket, a fogyatékkal élőket és a roma gyerekeket azonban szinte senki sem akarja örökbe fogadni Magyarországon.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!