Keresés

Egyre több csecsemő születik alacsony testsúllyal

Az alacsony testsúllyal született gyermekek életesélyei rosszabbak, mint a normál testsúllyal születetteké – írja a Defacto blog. Magyarországon az utóbbi években nőtt az ilyen gyerekek száma, különösen a szegényebb családokban.

Egy újszülött egészségi állapota szorosan összefügg felnőttkori egészségével és sikerességével. Kutatások szerint a rossz születéskori egészségi állapot egyik fő jele az alacsony, 2500 grammnál kisebb születési súly. Az így született gyermekek 20 százalékkal nagyobb eséllyel buknak ki a középiskolából, 18 százalékkal kevesebbet keresnek felnőttkorukban, és több mint kétszer akkora eséllyel lesznek asztmásak vagy kapnak szívrohamot, mint normál testsúllyal született társaik.

Magyarországon 2008-ban a csecsemőknek körülbelül 8 százaléka született alacsony testsúllyal. A többi visegrádi országban ez az arány hét százalék.

Az alacsony súllyal születés elsősorban a várandós anya egészségi állapotától, táplálkozásától, egészségmagatartásától, stressz-szintjétől és környezetétől függ. Bár az egészségügyi ellátórendszer az anya egészségén keresztül befolyásolhatja ezt az esélyt, a csecsemőhalandóság csökkentésében nagyobb szerepe van. A két mutató alakulása tehát azt sugallja, hogy az elmúlt húsz évben a kisbabák egészségügyi ellátórendszere folyamatosan fejlődött, de a várandós anyák körülményei nem javultak. Még rosszabb hír a blog szerint, hogy az alacsony súlyú csecsemők arányának két évtizede változatlan szintje nagy társadalmi egyenlőtlenséget takar.

Az alacsony születési súlyú csecsemők aránya a legszegényebb a társadalmi rétegben a 90-es évek közepe óta növekedett, majd 2010-ben jelentőset ugrott, és 2012-ben már 12 százalék körüli volt.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!