Keresés

Egyre több a hepatitis C fertőzött droghasználó Budapesten

Három év alatt duplájára nőtt a hepatitis C fertőzött droghasználók aránya Budapesten. A TASZ szerint az egész tűcsere-programok bezárása miatt van. 

2011 és 2014 közöttt majdnem kétszeresére nőtt a hepatitis C fertőzött droghasználók aránya Budapesten, írja a 444.hu.Ez a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) birtokába került statisztikákból derül ki. Azt írják, „bizonyosságot nyert, hogy nem puszta riogatás a tűcserék korlátozása kapcsán járványveszélyről beszélni, mint Kocsis Máté állítja, hanem kegyetlen valóság”.

A TASZ szerint “2011-ben még tízből három injekciós drogfogyasztó élt együtt a jelenleg gyógyíthatatlan, krónikus májgyulladást okozó hepatitis C vírussal, 2014-ben azonban már tízből hatan”.

A fertőzések növekedése eddig is várható volt, miután bezárták a tűcserével foglalkozó, józsefvárosi Kék Pont irodáját. Azóta két tűszedőn múlik, hogy lesznek-e további járványok. Korábban elkísértük az egyiküket munkába, az erről szóló riportunkat itt olvashatja.

Ferencz Orsolya, a Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető fórum elnöke közleményében azt írta, a TASZ „óriási öngólt rúgott”, mert „végre elismerte, hogy önmagában a tűcsere program nem működik. Bebizonyosodott ugyanis, hogy a program nem szolgálta még az érintettek érdekét sem, mivel a hepatitis C-vel fertőződött drogfogyasztók száma éppen akkor duplázódott meg, 2011 és 2014 között, amikor a tűcsere programot folytatták. Emellett sok ezer eldobált, fertőzött tű hevert az utcákon, tereken, veszélyeztetve a drogot nem használó lakosság egészségét”.

Azt írják, a probléma kezelése érdekében alakították újra a Kábítószerügyi Egyeztető Fórumot, amelyben „számos elismert addiktológus, toxikológus szakember és  jónéhány szakmai civil szervezet segítségével dolgoznak a drogprobléma kezelésén”, és céljuk, hogy „a drogbetegek végre valódi segítséget és ellátást kapjanak, valódi esélyt a gyógyulásra és rehabilitációra”, miközben a nem drogfüggő lakosság egészséghez való jogát is megvédik.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!