Keresés

Egyre nehezebb az élet vidéken

Egyre nehezebben boldogulni vidéken, a emberek helyzete kilátástalan, és már egymáson sem tudnak segíteni. A közmunka ebből a helyzetből nem jelent kiutat, és adományokból is egyre kevesebb van – mondta Csécsei Ilona, az Arany Liliom Alapítvány elnöke.

A falvakban és községekben összesűrűsödnek a problémák, ezért már egymást sem tudják segíteni az emberek – mondta Csécsei Ilona az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Sok helyen se tűzifa, se élelmiszer nincs. Korábban ugyan sokáig tartotta magát az a közhiedelem, hogy vidéken még mindig jobb kicsivel a helyzet, mert ott legalább az élelmet meg tudják maguknak termelni az emberek, Csécsei szerint azonban ma már ez sem igaz. “Ha valakinek nincs ereje a tél után, hogy felássa a kertet, ha nincs pénze arra, hogy megvegye a vetőmagot, akkor nem fogja tudni megtermelni magának a betevőt” – mondja az alapítvány elnöke.

“Fulókércsen, egy kis borsodi faluban 100 családnak vittünk vetőmagot, így ők ha nem is mindent, legalább valamennyit meg tudtak maguknak termelni” – mondta Csécsei. Szerinte nem csak vidéken, Budapesten is rossz a helyzet. “A VIII. kerületben például egy ötgyermekes anyuka folyton arra kér, hogy próbáljak meg neki munkát szerezni, én pedig nem tudok – maximum ruhát, de például élelmiszert már kevésbé, holott most vannak az ünnepek, elvileg most adományoz mindenki” – tette hozzá.

A közmunka nem megoldás

Az alapítvány elnöke szerint a közmunka nem megoldás, hiába mondja a kormány, hogy mekkora siker. Nem jó közmunkásnak lenni: ki van szolgáltatva, nem illetik meg olyan jogok, mint más munkavállalót, és kilátástalan a jövője. “Van például egy fiatalember, aki 60 ezer forintért beszereltette a mérőóra dobozát, de az órára már nem futotta, így nem tudja, honnan fogja előteremteni a szükséges pénzt, mert biztos közmunka csak márciusig van, utána még minden bizonytalan” – mondta az alapítvány elnöke.

Az Arany Liliom Alapítvány célja, hogy a tanév során segítse azokat a gyermekeket, akik nehéz anyagi körülmények között – mélyszegénységben – élnek. Az önkormányzatok tanév kezdetekor még tudnak beiskolázási segélyt adni, de amikor ez a segítség elfogy, a szülők nem tudják pótolni a szükséges eszközöket. Az ő jövedelmük zömében a létfenntartáshoz elegendő csupán – olvasható az alapítvány honlapján.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!