Keresés

Egyre kevesebb menekült mellett költ több pénzt menekültügyre a kormány

Egyre kevesebb menedékkérő tartózkodik az országban zárt és nyitott menekült befogadó állomásokon, közben a kormány több mint tíz milliárddal növelte a „rendkívüli migrációs nyomás” kezelésére fordítandó keretet.

A legfrissebb adatok szerint összesen 1300 menedékkérő tartózkodik az ország területen menekülttáborokban – hozta nyilvánosságra a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) hivatalos adatait pénteki számában a Magyar Nemzet. Ebből 600 fő nyitott, 700 fő pedig zárt befogadó állomásokon él.

A nyitott befogadó állomások közül a legnagyobb bicskein a BÁH szerint 363-en, Vámosszabadiban 160-an, Kiskunhalason pedig csak 52-en vannak, a tavasszal megnyitott körmendi táborban viszont a 300 férőhelyből mindössze 25 foglalt, holott áprilisban és májusban még 200 felett volt az oda vitt menekültek száma – írja a cikkre hivatkozva az Index. A táborban uralkodó borzalmas körülményekről ebben a cikkünkben olvashat.

Míg a nyitott táborokban egyre kevesebben tartózkodnak, három őrzött tábor, a kiskunhalasi, a békéscsabai és a nyírbátori üzemel közel teltházzal – írja a lap.

A cikk szerint a menedékkérők számának csökkenése a déli határon bevezetett szigorítással és a nyugati határon történő „elszivárgással” magyarázható.

A szerb oldalon eközben jelentős a torlódás, mert csak azok kerülhetnek magyar területre, akik a tranzitzónát választják, emiatt Kelebiánál és Horgosnál több száz fős csoportok várnak átjutásra.

Mindeközben a Magyar Közlöny csütörtök esti számában megjelent egy kormányhatározat arról, hogy a kormány több mint tízmilliárd forinttal növeli meg a „rendkívüli migrációs nyomás” kezeléséhez szükséges források keretét – írta az MTI.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!