Keresés

Egyre kevesebb az orvos Magyarországon

Az MTA kutatója kiszámolta, hogy özönlenek a magyar orvosok külföldre, miközben sokan a pályájukat is elhagyják a magasabb fizetések miatt.

A Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Kutatóközpontjának kutatója egy tanulmányban kiszámolta, hogy hány orvos hagyja el Magyarországot, hogy külföldön dolgozhasson, és hányan választanak orvosként más pályát – írja a 444.hu. E szerint 2003 januárja és 2011 decembere között az orvosok 12 százaléka ment külföldre, a Magyarországon maradók 16 százaléka pedig más pályán helyezkedett el.

A tanulmány szerint a külföldön dolgozó orvosok hét-tízszeres fizetést is elérhetnek. A fiatalabb orvosoknál jellemzően azok mennek el, akik az átlagnál kevesebbet keresnek, az idősebbeknél viszont éppenazok, akik többet. Ez azt jelenti, hogy a szakterületükön elismert, sokat dolgozó orvosokat veszíti el a magyar egészségügy (a kutatásban a röghözkötés hatásai még nem látszanak).

A számokból látszik, hogy az elvándorlásnál is nagyobb orvoshiányt okoz a pályaelhagyás, az orvosok jelelmzően a gyógyszeriparban helyezkednek el. A pályaelhagyó orvosok új állásainak 40 százaléka nem kapcsolódik a végzettségükhöz. Ezzel azonban átlagosan 40 százalékkal keresnek többet, mint aki orvosként dolgozik tovább.

A tanulmány szerint a külföldre vándorlást nem lehet hatékonyan megakadályozni, a hét-tízszeres fizetési különbség ugyanis nem behozható. Ehhez képest a belföldi pályaelhagyás 40-50 százalékos tartósan értékálló béremeléssel valószínűleg megállítható lenne.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!