Keresés

Egyre jobban lemaradunk Európától

Magyarország vásárlóereje folyamatosan gyengül Európához és a legtöbb környező országhoz képest is, miközben itthon egyre inkább mélyül a szakadék a szegények és a gazdagok között – derül ki a GfK piackutató szerdán ismertetett tanulmányából.

_HDA1905A vásárlóerő az adózás után egy főre jutó, elméletileg elkölthető jövedelmet jelenti, beleértve bármilyen egyéb állami juttatást is. A piackutató ezzel kapcsolatos tanulmányát minden évben 42 európai országra vonatkozóan elkészíti.

A vizsgálat szerint az európai vásárlóerő 2 százalékkal emelkedett 2014-ben. Európa tíz legmódosabb országa a teljes európai vásárlóerő mintegy fele fölött rendelkezik, míg a legszegényebb Moldovában az egy főre jutó átlagosan elkölthető jövedelem az európai átlag mindössze egytizedét éri el. Magyarország továbbra is a 31. helyen áll megelőzve többek között Montenegrót és Romániát .

Magyarország a sereghajtók között

Az egy főre jutó nemzeti vásárlóerő Magyarországon jelenleg 4949 euró, ami azt jelenti, hogy az európai átlag 37,7 százalékából gazdálkodhatunk. Ezzel az aránnyal egyre hátrébb szorulunk a közép-kelet európai régióban, és egyre több ország előz meg bennünket. 2004-ben a régióból egyedül Szlovénia állt jobban nálunk, 2014-ben viszont már Szlovénián kívül a balti országok, Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Horvátország is megelőzött bennünket.

Magyarország vásárlóereje az európai rangsorban hetedik helyen álló németek 21579 eurós vásárlóerejének egynegyede, de a szomszédainkkal való összehasonlítás még lehangolóbb: Szlovákiában egy főre 7537 euró jut, amivel északi szomszédunk az európai lista 23. helyén áll, tehát a mi vásárlóerőnk még ennek is csupán a kétharmadát teszi ki. Magyarország a tavalyihoz hasonlóan megelőzi Montenegrót (4617 euró) és Romániát (3748 euró).

A szegények és a gazdagok egyre távolabb kerülnek egymástól „A vásárlóerő országon belüli megoszlása is rendkívül kiegyenlítetlen – emelte ki Vella Rita, a GfK ügyfélkapcsolati igazgatója. Bár jelentősebb átrendeződés nem történt az elmúlt egy évben, azonban a leggazdagabb és a legszegényebb település vásárlóerő indexe közötti különbség 134 százalékpontról 137 százalékpontra emelkedett, tehát a gazdagoknak egyre több a pénze, aki pedig szegény volt, az még szegényebb lett. Míg az éllovas településen a hazai átlag 166,4 százalékából (azaz több mint 8000 euróból), addig a legelmaradottabb településen a hazai átlag mindössze 29%-ából, azaz körülbelül 1500 eurós összegből gazdálkodhat egy lakos.

Kis területekre koncentrálódnak a települések

A leggazdagabb 100 település az ország középső részén, a főváros vonzáskörzetében, valamint az észak-dunántúli régióban található, a legszegényebbek pedig az ország északkeleti és a délnyugati határvidékein vannak. A megyék rangsorát vezető Budapest egy főre jutó 6367 eurós vásárlóereje 30 százalékkal magasabb, mint a nemzeti átlag, tehát nagyjából egy szinten van a balti államok országos átlagával, ugyanakkor messze elmarad a szlovák országos 7537 eurós szinttől.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!