Keresés

Egyre gyorsul a fiatalok kivándorlása

Évről évre növekszik, és megállíthatatlannak tűnik az elvándorlás Magyarországról. A távozók többsége 4o év alatti nőtlen férfi.  

Legalább 31 5oo magyar állampolgár távozott legalább egy évre külföldre tavaly. Ez a szám másfélszer több, mint 2o13-ban (akkor 21 580 ember ment el), és hat és félszer magasabb, mint 2009-ben – írja a Világgazdaság a KSH adataira hivatkozva.

Az adat a SEEMIG-projektből származik, aminek keretében a délkelet-európai országok migrációját kutatják. A kutatók 2o13-ban 35o ezerre becsülték azoknak a magyaroknak a számát, akik 1989 után legalább egy-másfél élvre elhagyták az országot.

Az Eurostat és a kiemelt célországok statisztikái alapján pedig 277 ezerre becsülték azoknak a magyaroknak a számát, akik 2o13-ban bejelentetten tartózkodtak európai országokban. A KSH munkatársai jelezték, a fogadó országok vándorlási adataiból nyert adatok jóval meghaladják a hazai nyilvántartások adatait.

A KSH szerint elsősorban a fiatalabbak mennek külföldre, 44 százalékuk 30, 77 százalékuk pedig 4o év alatti, 54 százalékuk férfi, akiknek közel kétharmada nőtlen. A legtöbben Németországba, Anlgiába, illetve Ausztriába mennek.

A munkaerő-elvándorlás belátható időn belül még csak le sem fog lassulni – olvasható a Világgazdaságban.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!