Keresés

Egyre erőszakosabban lépnek fel a menekülőkkel szemben a határon

Egy nemzetközi civil szervezetek által készített jelentés szerint az EU keleti határainál erőszakosan lépnek fel a hatóságok a menekülőkkel szemben.

„Ez nem Európa” – olvasható a jelentésben egy afgán menekült panasza, miután meghallgatás nélkül erőszakkal visszakényszerítették Magyarországról Szerbiába. Egy kínzásüldözött Srí Lanka-i férfi pedig csak annyit tudott mondani, miután egy prágai börtönbe zárták, hogy sosem követett el bűncselekményt. A szigorodó határellenőrzések, az átjutás fizikai és jogi szigorítása aggasztóan szűkítette a háború és terror elől menekülő emberek lehetőségét, hogy biztonságos helyre kerüljenek és védelmet kaphassanak. Az európai menekültsegítő szervezetek ezzel a jelentéssel szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy egyre erőszakosabb és agresszívebb eszközöket alkalmaznak a határokon a hatóságok – írja a Magyar Helsinki Bizottság közleménye.

„A visegrádi tagállamok és a menekültek balkáni útvonalán lévő országok gyakran panaszkodnak arra, hogy az érkezők nem akarnak letelepedni vagy éppen beilleszkedni. Csakhogy kifejezetten maguk ezek az országok – éppen az unió által nyújtott jogi eszközök segítségével – teszik lehetetlenné a menekülteknek, hogy védelmet kérjenek. Fontos, hogy figyelmet fordítsunk arra és ellenőrizzük, mi is történik a határainkon a menekülőkkel” – nyilatkozta a riport szerdai prágai bemutatóján Martin Rozumek, a cseh Szervezet a Menekültek Segítésére tömörülés vezetője.

Az angol nyelvű jelentés itt olvasható.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!