Keresés

Egymást kell ellenőrizniük a tanároknak

Hamarosan egymást osztályozzák majd a tanárok az iskolákban az alapján, hogy mennyire követi a tantervet, vezeti-e a naplót, ellenőrzi-e a házi feladatot. Közben a kormány bizottságot hozott létre, amely a mindennapos éneklés bevezetését készíti elő. 

Pedagógus Önértékelési Csoportok, azaz PÖCS-ök alakulnak az iskolákban – írja az Eduline. A tanárok kétévente osztályozzák majd egymást, a csoportok feladata pedig az lesz, hogy elkészítsék az éves önértékelési tervet, és feltöltsék azt az Oktatási Hivatal (OH) által működtetett online felületre. Az OH már közzétette az önértékelési standardokat tartalmazó kézikönyveket, amelyek nagyjából azokat az elvárásokat rögzítik mint a tanfelügyelet, de ezt saját intézményi elvárásokkal is kiegészíthetik. Az igazgatókat – akiknek ötéves önértékelési tervet kell majd készíteniük – a kinevezésük utáni minden második és negyedik évben fogják értékelni.

A PÖCS-ök az önértékelés során megnézik a tanfelügyelet pedagógusra vonatkozó értékelőlapjait, a tanmenetet, a naplót, a terveket és a tanulói füzeteket is, de a dokumentumelemzés mellett interjúzniuk, megfigyelniük és kérdőívezniük is kell. Az Eduline idéz egy Facebook-bejegyzést is, amely szerint van olyan iskola, ahol már meg is indult a munka. Ott kérdőíveket küldtek a szülőknek, akiknek ötös skálán kell értékelniük a tanárokat, akik nem örülnek az újabb tehernek. „Ezzel is pontosan ugyanaz a baj, mint a többi intézkedéssel: a PÖCS felülről ráerőltetett, bürokratikus, átgondolatlan kényszer – egyes pedagógusok ingyenes többletmunkájával, mindenki megfélemlítésével” – írta egyikük.

A szülőktől többek közt azt kérdezték, mennyire követhető a tananyag, mennyire igazságos a számonkérés, ellenőrzik-e a házi feladatokat, meghallgatja-e a tanár a diákok véleményét. A tanárok pedig az alapján értékelik majd egymást, hogy  mennyire ismerik a Nemzeti Alaptanterv tantárgyi követelményeit, alapos-e a dokumentációja, szervez-e szabadidős programokat, vannak-e új szakmai kezdeményezései. Hasonló kérdések szerepelnek az önértékelő lapon is, a diákok véleményét viszont nem kérik ki.

A tanároknak most kell megküzdeniük a minősítés eljárás okozta nehézségekkel is, erről itt írtunk.

Készülőben a mindennapos éneklés is

A kormány csütörtökön jelentette be, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumában megalakult a Mindennapos Éneklés Bizottsága, amely javasolni fogja, hogy az iskolai kórusok védett időben énekelhessenek, és felméri, milyen erőforrásokra van szükség ahhoz, hogy az ének-zene tárgyat minden iskolában szaktanár oktassa.

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter arra is felkérte a bizottságot, hogy dolgozzák ki a Klebelsberg Ösztöndíj Program ének-zene tanári kategóriáját. Balog szerint a cél, hogy mindenhol legyen iskolai kórus, ezért erre is pályázatot fognak kiírni.

A bizottság tagjai Kodály Zoltánné, Mindszenty Zsuzsánna, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek (KÓTA) elnöke, Ittzés Mihály, a Magyar Kodály Társaság elnöke, Vigh Andrea egyetemi tanár, a Zeneakadémia rektora, Nemes László, a Kodály Intézet vezetője és Vásáry Tamás zongoraművész. A bizottság elnöke Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!