Keresés

Egyelőre mégsem adóztatják meg Alsónémediben a nemkívánatosakat

Elhalasztotta az alsónémedi önkormányzat a román vendégmunkásokra szabott napi 800 forintos adó bevezetését. A rendelet szeptemberben lépett volna hatályba, de mivel a lakosságtól, a kormányhivataltól és az ombudsmantól is érkezett észrevétel, egyelőre elálltak tőle. Az új, átdolgozott rendelet decemberben lépne hatályba, és továbbra is a vendégmunkásokat sújtaná. 

Egyelőre nem lép hatályba az a rendelet Alsónémediben, amellyel a faluban élő román vendégmunkások családját szerették volna távozásra bírni, írja az Index. Az eredeti terv szerint szeptembertől  napi 800 forintot kell fizetniük azoknak a 18 év felettieknek, akik a községben élnek, nincs legalább 90 napja bejelentett munkájuk, és nem az övék vagy családtagjuké az ingatlan, ahol laknak.  Ez a leírás egyetlen jól körülhatárolható körre, a faluban élő román vendégmunkásokra vonatkozik.

A szerdai rendkívüli testületi ülésen azonban a polgármester előterjesztésére megszavazták, hogy a rendelet ne lépjen hatályba, mert az elfogadása óta nagyon sok visszajelzés érkezett a lakosság részéről, törvényességi felhívással élt a Pest Megyei Kormányhivatal is, az ombudsman pedig tájékoztatást kért.

Az eredeti rendelet elfogadása után készült riportunkból kiderült, hogy a helyiek alapvetően nem bánják a vendégmunkások jelenlétét, mivel olyan munkákat is elvégeznek, amit a némediek nem lennének hajlandók, az viszont már sokkal jobban zavarja őket, hogy az elmúlt években a munkások családjai is megjelentek a faluban.  “Az a célunk, hogy a családok távozzanak, és csak a munkások maradjanak” – ismerte el az Abcúgnak egy neve elhallgatását kérő képviselő.

Alsónémediben azonban nem tettek le végleg az új adó bevezetéséről. Az Index arról ír, hogy december elsején lépne hatályba egy átdolgozott rendelet, amely az eredetinél több csoportot mentesítene az adófizetés alól. “Hiába nincs legalább 90 napja meglévő munkaviszonyuk, nem kellene kifizetniük a napi 800 forintot például a nappalin tanuló egyetemistáknak, főiskolásoknak, azoknak, akik egyszerűsített foglalkoztatás keretében dolgoznak (a foglalkoztatás napjain), a részmunkaidősöknek és a különféle rendszeres szociális ellátásban részesülőknek, például azoknak, akik táppénzt, gyest, gyedet, nyugdíjat, rokkantnyugdíjat vagy rendszeres szociális segélyt kapnak” – írják. A rendelet így is főleg a tömegszállásokon lakó, feketén dolgozó vendégmunkásokat sújtaná.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!