Keresés

Egy zuglói iskolát is egyházi kézbe vennének

A Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola mellett a Városligeti Magyar-angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolát is átvenné az államtól a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Orthodox Exarchátusa. Az átvételhez a szülők több mint felének támogatása szükséges. Jövő kedden fórumot tartanak, ahol találkozhatnak az egyház képviselőivel. 

Átvenné a Városligeti Magyar–angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola fenntartását  a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Orthodox Exarchátusa, amely nemrég a nyolcadik kerületi, Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskoláért is bejelentkezett.

A zuglói iskolába járó gyerekek szülei kedden kaptak levelet az iskolától. Ebben az áll, hogy előző nap egyeztettek az egyház képviselőivel, akik egyértelművé tették, hogy átvétel esetén „változatlan formában, a Pedagógiai Programunkban, az SZMSZ-ben valamint a Házirendben meghatározottak alapján folyna a jövőben is az oktató-nevelő tevékenység. Az új fenntartó a hitéleti tevékenységet nem kívánja befolyásolni, a tanulók és az iskola dolgozói vallási és világnézeti meggyőződésüket változatlan módon gyakorolhatják”.

A birtokunkba került levél szerint az egyház azért választotta épp a városligeti iskolát, mert a kerületben több olyan görög nemzetiségű, orthodox vallású család él, akinek gyermekei korábban hozzájuk jártak, vagy még most is oda járnak. „Másrészt az egyház olyan iskolahálózatot kívánna fenntartani, amelynek támogatásával a meglévő magas színvonalú oktató-nevelő tevékenység mellett további és távlati lehetőségeket biztosítana, pl. ösztöndíjrendszer, külföldi cserediák-kapcsolatok bővítése, a görög kultúra és nyelv megismertetésének lehetősége” – írják. Április 4-én fórumot tartanak, ahol a szülők személyesen is találkozhatnak az egyház képviselőivel.

A szabályok szerint, ha egy egyház szeretne átvenni egy állami iskolát, szándéknyilatkozattal kell megkeresnie a Klebelsberg Központot. Aztán ez kikéri a tanárok, az iskolaszék, a szülői szervezet, a diákönkormányzat és az ingatlant tulajdonló önkormányzat véleményét is. A váltáshoz a szülők több mint felének támogatása szükséges, ha ez nincs meg, biztosan állami kézben marad az iskola.

A Vajda Péterben már sor került egy feszült hangulatú fórumra, ahol Kocsis Máté nyolcadik kerületi polgármester is ellenezte a fenntartóváltást. Ott egyelőre várják, hogy leteljen a szülők rendelkezésére álló 15 napos határidő.

A Hajdúdorogi Főegyházmegye már visszalépett

A görögkatolikus Hajdúdorogi Főegyházmegye is próbál iskolákat szerezni Budapesten, ezért bejelentkeztek a szintén nyolcadik kerületi Deák Diák Általános Iskoláért. Ahogy arról riportunkban beszámoltunk, a keddi fórumon a szülők alig hagyták szóhoz jutni az egyház képviselőit, ezért másnap délben vissza is vonták az átvételi szándéknyilatkozatukat. Kocsis Máté ebben az esetben is amellett volt, hogy az iskola maradjon állami fenntartásban.

A Hajdúdorogi Főegyházmegye átvette volna a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnáziumot is, de Makovecz Pál igazgató az Abcúgnak azt mondta: kedden ettől is visszalépett az egyház, pedig itt még szülői fórumra sem került sor.

Évek óta tarolnak az egyházak

2010 óta egyre nagyobb szerepet vállalnak az egyházak az oktatásban, miközben az alapítványi iskolák folyamatosan háttérbe szorulnak. 2010 és 2014 közt az alapítványi iskolák száma húsz százalékkal csökkent, az egyháziaké pedig 68 százalékkal nőtt. Pedig a Fidesz kormányra kerülése előtti tíz évben az egyházi és a magániskolák száma is nagyjából egyformán növekedett.

Annak ellenére, hogy az egyházi általános iskolák épp a legszegényebb régiókban szaporodtak el, a TÁRKI kutatása alapján ott is inkább a kedvező helyzetű gyerekeket veszik fel. Ez a gyakorlatban eddig is látszott, ebben a cikkben Komádi és Biharkeresztes példáján mutattuk be, hogyan vált az egyházi iskola a helyi elit gyűjtőhelyévé. Igaz, az egyházi  szakképzésben és gimnáziumokban nőtt a hátrányos helyzetű tanulók aránya.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!