Keresés

Egy ügyes fideszes családnak húszmillió is leeshet az államtól

Lelkes fideszes családi háttér, politikai beágyazottság és keresztény-konzervatív értékrend. Ezek mind jól jönnek, ha valaki civilként próbál pénzt szerezni az államtól. Megjelentek a Nemzeti Együttműködési Alap idei eredményei, mi pedig végignéztük, milyen kormányközeli szervezetek örülhettek ebben az évben.

Számos fideszes kötődésű és kormányközeli civil szervezett kapott magas állami támogatást a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) idei pályázatain. Tavaly az Abcúg írt először a részrehajló 2013-as és 2014-es döntésekről, és mivel kíváncsiak voltunk, hogy folytatódik-e a tendencia, most átnéztük a 2015-ös kiírás legnagyobb nyerteseit is. Úgy tűnik, nem törtek meg az elmúlt évek sikerszériái, miközben új szereplőkkel is megismerkedtünk.

A NEA 2012 óta felel a civileknek járó állami támogatások kiosztásáért, amit öt kollégiumon keresztül végez:

  • Közösségi környezet kollégium
  • Mobilitás és alkalmazkodás kollégium
  • Nemzeti összetartozás kollégium
  • Új nemzedékek jövőjéért kollégium
  • Társadalmi felelősségvállalás kollégium.

Közvetlenül a kollégiumi testületek döntenek a pályázatokról, de a NEA csúcsszerve a Tanács, amelynek elnöke Csizmadia László, a Békemenet-szervező Civil Összefogás Fórum alapítója. A szabály szerint, ha Csizmadia nem ért egyet valamelyik kollégiumi döntéssel, a Tanács elé viheti végleges elbírálásra. A Tanácsba három tagot delegál az Országgyűlés és hármat a civil szervezetek, hármat pedig az emberi erőforrások minisztere kér fel, vagyis a tagok kétharmada a parlament és a kormány felől érkezik. Ezért mondják a NEA kritikusai, hogy az elfogultság a rendszerbe van kódolva.

A kormány idén kétmilliárddal, összesen több mint ötmilliárd forintra növelte a NEA költségvetését. A legnagyobb nyertesek közt sok Fidesz- és kormányközeli szervezetet találtunk, ami persze nem azt jelenti, hogy minden nyertes pályázó ilyen lenne. Most csak a legalább hárommillió forintos szakmai vagy működési támogatást elnyerő szervezeteket néztük át, közülük emeljük ki azokat, akik jól láthatóan kötődnek a kormánypártokhoz.

Családi összefogással hasít a kiskőrösi civil biznisz

Egy februári rendeletmódosításnak köszönhetően idén is tarolhatott a pályázatokon a kiskőrösi Gmoser család, amelynek sikereit már a tavalyi cikkünkben is bemutattuk. A korábbi szabályok szerint idén nem pályázhattak volna azok a szervezetek – így Gmoserék sem -, amelyek az elmúlt három évben mindig kaptak támogatást, a kormány azonban néhány hónapja eltörölte a korlátozást.

A Kiskőrös Kultúrájáért Egyesület az elmúlt évek 3,5, majd 5,3 milliós nyeresége után idén majdnem négymillió forintos működési támogatást kapott, a szakmai pályázatuk pedig várólistán van. A helyicivil.hu és a Közösségi Szolgálat Portál adatbázisa szerint az egyesület elnöke Gmoser András kiskőrösi fideszes képviselő, a helyi Fidelitas korábbi alelnöke, egy áprilisi hír azonban a város honlapján Szedmák Tamást emlegeti a szervezet vezetőjeként, aki amúgy szintén fideszes önkormányzati képviselő. Az ellentmondást tisztázni akartuk Gmoserrel, de hiába értük utol telefonon, egyetlen kérdésünkre sem akart válaszolni.

A Gmoser és Szedmák közti szoros kapcsolatot jelzi, hogy együtt dolgoznak a Főnix Kulturális és Ifjúsági Egyesületben is, amelynek Gmoser az elnöke, Szedmák pedig egy decemberi dokumentumban projektmenedzseri beosztásban jelenik meg. Az egyesület ugyanarra a Klapka György utcai címre van bejegyezve, mint a Kiskőrös Kultúrájáért Egyesület. Itt van ugyanis a Pátria Klub, a kiskőrösi Fidelitas törzshelye, amit ezek a szervezetek is használnak.

De a Főnix nemcsak egyszerű civil szervezetként, hanem Civil Információs Centrumként is működik. Ezt a címet 2012 óta pályázhatják meg a civilek, a megyénként kialakított centrumok dolga pedig, hogy ingyenes segítséget nyújtsanak a többi, ugyanott működő szervezetnek. A Főnix 2015-re is sikerrel pályázta meg a címet, a NEA-n pedig majdnem hatmillió forintot nyert, jóval többet mint tavaly.

Gmoser András édesanyja, Gmoser Györgyné vezeti a Kiskőrösi Szlovákok Szervezetét, amely – tavalyhoz hasonlóan – idén is majdnem ötmillió forintot nyert a NEA-n. Szintén sikeres volt András öccse, István, aki a Lovaglással az Egészségért Kiskőrösi Lovas Egyesületet irányítja, és idén csaknem 4,5 millió forintot kapott az államtól. Vagyis a négy szervezeten keresztül

Gmoserék idén több mint 19 millió forintot nyertek az állami pályázatokon.

Kíváncsiak voltunk, hogy a szervezetek tevékenysége mennyire feltűnő a kiskőrösi mindennapokban. A Kiskőrös Kultúrájáért Egyesület utoljára márciusban adott hírt magáról a Facebookon, akkor a Petőfi Kulturális Fesztiválról írtak, ahol a nemzeti rockot játszó Ismerős Arcok is fellépett. Előtte decemberben mutattak be egy Kiskőrösről szóló könyvet, a legrégebbi eseményük, egy kiállításmegnyitó pedig tavaly szeptemberben történt.

Mivel Gmoser András nem válaszolt a kérdéseinkre, igyekeztünk olyan kiskőrösieket találni, akik követik a helyi eseményeket. Abban mindannyian egyetértettek, hogy Gmoserék nagyon aktívak a közéletben. „Minden rendezvényen ott vannak. Gmoserné rétesfesztivált szervez, István a fúvószenekarban játszik, a harmadik testvér, György pedig a mazsorettcsoportot vezeti” – mondta egy civil szervezet vezetője. Gmoserék tehát jól ismert családnak számítanak a városban, és úgy tudjuk, senki sem ellenségeskedik velük nyíltan azért, mert úgy tűnne, hogy a kapcsolataik miatt jutnak plusz forrásokhoz.

„Nagyon jól ismerem őket, és személyesen nem állok velük haragban. Az viszont csípi a szemem, hogy ennyire fideszesek, és ennyire sok pénzt tudnak a magukénak. Az utóbbi években kezdtek el ekkora pénzeket nyerni, korábban soha. Most viszont, aki nem fideszes, annak nem igazán jut” – mondta egy másik szervezet vezetője. „Persze régen is így volt, csak akkor azok érvényesültek, akik a szociknál nyomultak” – tette hozzá. Forrásaink szerint tehát nem lehet mondani, hogy a Gmoser-féle szervezetek haszontalanok lennének, de mindannyian aránytalannak látják a támogatásokat. „Gmoser István lovaglóhelyét sem úgy kell elképzelni, mint valami modern lovardát. Maximum 8-10 ló lehet ott, és a környék sem valami szép” – mondta egy civil vezető.

„Ez a család viszi most a prímet. Mindenki tudja, hogy szorosan kötődnek a Fideszhez, és látjuk, hogy irreálisan nagy támogatásokat kapnak” – mondta egy másik forrásunk, aki szintén otthonosan mozog a kiskőrösi közéletben. „Persze régebben is ez volt, de akkor jobban számon lehetett kérni, hogy mi történik. Nagyobb és sokszínűbb volt a képviselő-testület is, többféle vélemény került elő”. A testületben most a nyolc fideszes mellett egy MSZP-DK-s, egy jobbikos és egy KGE-s (Kiskőrösi Gazdakör Egyesület) képviselő ül.

Megéri otthon lenni a politikában

De nemcsak Gmoseréknél előny, ha az ember a civil élet mellett a politikában is otthonosan mozog, a Fidelitas-alelnökség például Veszprémben is jól jön. A Városi Nyilvánosságért Alapítvány, amelynek elnöke, Vermes Gábor korábban a veszprémi Fidelitas alelnöke volt, 3,5 milliót nyert a NEA-n. Az Index tavaly januárban írta meg, hogy a nem túl aktív szervezet összesen majdnem 24 millió forintot kapott az Igazságügyi Minisztériumtól is.

Négymillió forintos működési támogatást kapott a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, amelynek szövetségi igazgatója Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő. Társa,Tiffán Zsolt is örülhetett, hiszen tagja az Új Társadalom Intézet Alapítvány kuratóriumának, amely szintén négymillió forintot nyert. A kuratórium elnöke Batthyány-Schmidt Margit, aki a Fidesszel együttműködő Magyar Női Uniót is vezeti. Több mint hárommillió forintot nyert a Tribunus Jogsegély Szolgálat Közhasznú Egyesület is, amit Stágel Bence korábbi KDNP-s parlamenti képviselő alapított.

Több mint négymilliót kapott a Magyar Emberi Jogok Alapítvány, amit Orbán Viktor egykori külügyi tanácsadója, Hámos László vezet. Kereken négymilliót nyert a Lezsák Sándor parlamenti alelnök vezette Bethlen Gábor Alapítvány, és a tavalyinál háromszor többet, hatmilliót nyert a Hierotheosz Egyesület, amit Seszták Oszkár korábbi fideszes országgyűlési képviselő vezet.

A tavalyi hárommilliós támogatás után most 5,6 milliót kapott a Tilki Attila fideszes országgyűlési képviselő vezette Szilvaország Egyesület, és szinten majdnem hatmillió forint jutott a Békés megyei Veritas Kulturális Egyesületnek. A Csibor Géza korábbi békési fideszes önkormányzati képviselő vezette szervezet 2012-ben 50 millió forintot nyert a tanyafejlesztési programban.

A tavalyinál is többet, 3,7 millió forintot nyert a kiskundorozsmai Sztriha Kálmán Közhasznú Alapítvány, amelynek kuratóriumi elnöke Szepesiné Hidvégi Julianna, a Csongrád megyei kormányhivatal főosztályvezetője, a kuratóriumban pedig ott van Tímár Lajos, a KDNP szegedi alelnöke is. Korábban tag volt Mihálffy Lajos is, aki a szegedi önkormányzat tulajdonában levő Ritek Zrt. vezérigazgatója, és egyben a Fidesz-KDNP-L.É.T. kompenzációs listás jelöltje volt a tavalyi önkormányzati választásokon. A nagyobb nyertesek közé tartozik a több mint hatmilliós támogatást elnyerő Zempléni Fiatalok Határok Nélküli Együttműködéséért Egyesület, amelynek elnöke Kracson Zsolt sátoraljaújhelyi fideszes képviselő.

2012 óta most először, de mindjárt négymillió forintot nyert a Csurgói Térségfejlesztési Közhasznú Egyesület, amelyet Pintér Endre helyi fideszes képviselő vezet. Pintér a Vidékünk a Jövőnk Szövetségben is dolgozik, amelynek elnöke Füstös János, Csurgó fideszes polgármestere.

De van, amikor nem kell aktívan politizálni, elég, ha csak támogatja valaki a megfelelő embert: a Peron Music Foundation, Zeneműkiadó és Tehetséggondozó Alapítvány 3,5 millió forintot nyert, miután 2010-ben videoreklámban támogatta Bencsik János fideszes országgyűlési képviselőt.

Vaskos kötetet írt a cigányok bűneiről, most támogatjuk

Csaknem négymillió forintot kapott, 2,5 milliós szakmai pályázatával pedig várólistára került az Együtt Gyöngyöspatáért Baráti Kör Egyesület. A szervezetet irányító Varga Lászlóné nevével először az Alfahír nevű jobboldali portálon találkozhattunk, amikor azt írták róla: „2006-ban vaskos dokumentumot állított  össze a cigányság által elkövetett atrocitásokról és eljuttatta azt minden illetékes szervhez”.

A NEA persze támogat roma érdekvédelmi szervezeteket is, de főleg olyanokat, amelyek kötődnek a fideszes parlamenti képviselő Farkas Flórián-féle Lungo Dromhoz. Ilyen a Komlói Fekete Láng Érdekvédelmi Egyesület is, amely majdnem hatmillió forintot nyert idén. A szervezet elnöke Orsós Ferenc, aki a Lungo Drom színeiben lett a roma nemzetiségi önkormányzat tagja, január óta  pedig a Baranya Megyei Cigány Nemzetiségi Önkormányzatot vezeti. Hegedüs fia, a Komlón fideszes képviselő Norbert vezeti a Dankó Pista Cigány Érdekvédelmi és Kulturális Egyesületet, amely most majdnem hatmilliót nyert a NEA-n.

A kultúrában sem nyerhet akárki

Csaknem hatmillió forintos támogatásával most is a legnagyobb nyertesek közt van a Vidnyánszky Attila-féle Magyar Teátrumi Társaság Egyesület, amely tavaly is nagyjából ugyanennyit kapott. A Nemzeti Színház igazgatója mellett L. Simon László fideszes országgyűlési képviselő neve tűnik jó ómennek a kulturális szférában. Legalábbis erre utal a Szépirodalmi Figyelő Alapítvány négymillió forintos sikere és a Fiatal Írók Szövetségének adott hárommilliós támogatás. A két szervezet és L. Simon kapcsolatáról a Magyar Narancs írt bővebben.

A NEA szívesen támogat keresztény irányultságú szervezeteket is, például a hárommilliót nyert Újkígyósi Keresztény Ifjúságért Alapítványt, amit egy helyi fideszes képviselő, Turovszki Krisztián vezet. De említhetnénk a Csizmadia László-féle Civil Öszefogás Fórumhoz csatlakozott Keresztény Értelmiségiek Szövetségét (5,6 millió), a Fidesz mellett kampányoló plébános vezette Keresztény Kulturális Akadémia Alapítványt, vagy a Belvárosi Kereszténydemokrata Egyesületet.

A Jobbiknak is jár egy-két gesztus

Hatmillió forint körül nyert a Magyar Információtudományi Alapítvány is, amelynek az a Nemes László az elnöke, aki korábban az ELTE Bölcsészkarának hallgatói önkormányzatát vezette. Nemes a gólyatábori listázós botrány kirobbanásakor került be a hírekbe, amikor már nem egyetemista volt, hanem Jobbik-tag.

A NEA 3,8 millió forinttal támogatta a Hóman Bálint Kulturális Alapítványt is, amely idén harcolta ki, hogy emeljenek szobrot Székesfehérváron a sokáig háborús bűnökkel vádolt, majd rehabilitált Hómannak. A zsidótörvények egyik kidolgozója a helyi Fidesz és a Jobbik támogatásával kap szobrot, a Magyar Narancs szerint összesen 17 millió forintért.

A NEA csak csepp a tengerben

Bár a NEA költségvetése elsőre nagynak tűnik, a legtöbb magyarországi civil szervezet máshonnan igyekszik pénzhez jutni. Gerencsér Balázs, a civil szervezeteknek szolgáltatásokat nyújtó Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvány vezetője szerint „a NEA kevesebb mint egy százalékát teszi ki civilek számára rendelkezésre álló forrásoknak”, amelyek az adományoktól a norvég pályázatokon át sokfélék lehetnek. Szerinte a NEA az általában pár százezer forintos működésiköltség-támogatással főleg a kisebb szervezeteknek fontos, különösen most, hogy az önkormányzati támogatások jelentősen visszaestek, máshonnan pedig nehéz erre pénzt szerezni.

De Gerencsér szerint a rendszer – a korábbi Nemzeti Civil Alapprogramhoz (NCA) hasonlóan – visszatérő problémákkal küzd. Ilyen az is, hogy az állami pénzosztás sosem volt teljesen elfogulatlan” – mondta. „Ez mindig is így volt: aki jóban van a döntéshozó kollégiumokkal, annak sokkal nagyobb esélye van”. Gerencsér szerint tehát a pénz jelentős része nem a legmegfelelőbb helyre megy, ami nemcsak a szándékos elfogultság miatt lehet, hanem részben azért is, mert a papír sok mindent elbír. „A pályázók közül sokan nem festenek magukról reális képet, a pályázati anyag mennyisége pedig irreális terhet jelent az önkéntes bírálóknak”.

Gerencsér szerint „ideje belátni, hogy a civil szervezetek működési költségeit így nem lehet igazságosan és hatékonyan biztosítani. Több, mint tízéves NCA és NEA-működés után sem csökkentek a hazai civil szervezetek nehézségei, de megszüntetni sem szabad, mert Magyarországon alig van olyan lehetőség, ahová a kisebb civil szervezetek is pályázhatnak”.

Megkérdeztük az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőt is arról, hogy milyen intézkedéseket hoztak azért, hogy elkerüljék az elfogultság látszatát, és hogy milyen szempontok szerint határoztak a kiosztott pénzek nagyságáról, de többszöri megkeresésünkre sem reagáltak. Ha mégis választ kapunk, frissítjük a cikket. 

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!