Keresés

Egy perc alatt megmondom, HIV-fertőzött vagy-e

A Kék Pont nyolcadik kerületi tűcsereközpontjának bezárása után, egy lehetséges HIV-járvány küszöbén kezd el utcai szűréseket végezni az Alternatíva Alapítvány. Először a legveszélyeztetetteb csoportokat, az intravénás szerhasználókat és a prostituáltakat fogják ellenőrizni, egyelőre száz, egy perces gyorsteszttel. 

A Kék Pont nyolcadik kerületi tűcsereközpontjának bezárása után az Alternatíva Alapítvány (Altalap http://altalap.hu) új, ártalomcsökkentéssel foglalkozó szolgáltatóként jelenik meg Budapesten. 2014-ben Magyarországon csak az első hat hónapban annyi ember halt meg AIDS-ben, mint tavaly egész évben, a kiszűrt HIV-fertőzöttek száma pedig mintegy 3000, és a nem kiszűrtek számát is több ezerre becsülik a szakemberek.

A VIII. kerületi Kék Pont tűcsereprogramjának bezárása után sem a steril eszközökhöz való hozzáférés, sem a helyzet monitorozása nem biztosított. Az alapítvány három munkatársa, Kováts Virág, Gyékiss Roland  és Csák Róbert nem most fog elkezdeni megismerkedni a célcsoporttal: korábban a Kék Pont munkatársai voltak. Az Alternatíva Alapítvány egy fenntartóváltás útján, de a kiépített kapcsolataikat megtartva veszi át a Kék Ponttól a szenvedélybetegek alacsonyküszöbű ellátását.

“Az ártalomcsökkentés nem a drogosoknak szánt luxusszolgáltatás. A HIV-járvány nem fog megállni a drogfogyasztóknál, hanem az egész társadalmat érintő probléma lehet belőle, ha nem kezelik” – mondta Sárosi Péter, a TASZ drogpolitikai programjának vezetője. Románia, Görögország példáján látható, mi történik, ha az állam lecsökkenti az ártalomcsökkentésre szánt forrásokat: ezekben az országokban rohamosan megnőtt a betegek száma, Oroszországban, Ukrajnában pedig már a lakosság 1,5 százaléka fertőzött.

Az Alternatíva Alapítvány a szűréseket nem egy fix helyszínen, hanem az utcákat járva, a szerhasználókat személyesen felkeresve fogja elvégezni. Az Alapítvány a TASZ segítségével egy magáncégtől szerzett 100 darab gyorstesztetet, amelyek úgy működnek, mint egy otthoni vércukormérés: az ujjhegyből vett egy csepp vérből mutatja ki a vírust, egy perc alatt. A piaci áron 12 ezer forintos teszteket most fogják először alkalmazni Magyarországon.

“Az lenne az ideális, ha az ilyen tesztekhez a patikákban is hozzá lehetne férni, mint egy terhességi teszthez. Mi anonim módon, ingyenesen fogjuk elvégezni a szűrést. És persze nem úgy kell elképzelni, hogy majd fehér köpenyes emberek futkorásznak az utcán, hanem felkeressük a már ismert, veszélyeztetett csoportokat, együttműködünk érintett szervezetekkel is” – mondta Gyékiss Roland. Nemcsak a nyolcadik kerületben, hanem egyéb veszélyeztetett területeken is végeznek majd szűrést. Például a Fiumei úti temető területére kisbusszal szeretnének kimenni.

Az első száz tesztet decemberben fogják elvégezni, utána csak pénzkérdés, hogy mennyire tudják kiterjeszteni a progamot, a szervezet emiatt már pályázatot a Norvég Civil Alapnál. A szűrővizsgálatok mellett egészségügyi oktatást is tart a szervezet, és motivációs csomagokkal, illetve steril eszközökkel is ellátják a veszélyeztetett csoportokat. Első körben a HIV és Hepatitisz C fertőzések szempontjából legnagyobb kockázatnak kitett csoportokat, az intravénás felhasználókat és a szexmunkásokat akarják elérni, akik jelenleg semmilyen kapcsolatban nincsenek a szociális és egészségügyi ellátórendszerrel. A szervezet szerint a drogfogyasztó szexmunkások 63 százaléka osztott már meg kábítószert a kliensével, illetve a drogfogyasztó prostituáltak 67 százaléka nem használ óveszert.

“A közegészségügyi rendszer nem tudja kezelni ezt az állapotot, és mivel a civil programokat leépítették, a szakemberek a helyzet rosszabbodására számítanak. Kormányzati szinten egyelőre még stratégia sem létezik a betegségek terjedésének megfékezésére” – mondják az Alternatíva dolgozói.

A Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesületének közleménye szerint tavaly decemberben létrehozták a Nemzeti HIV/AIDS Munkacsoportnak (ez az Emberi Erőforrások Minisztériumának tanácsadó testületeként működne), de az alakuló ülésük óta egyszer sem hívták azt össze.

Azokat az intravénás felhasználókat és a szexmunkásokat akarják elérni, akik jelenleg semmilyen kapcsolatban nincsenek a szociális és egészségügyi ellátórendszerrel. A szervezet szerint a drogfogyasztó szexmunkások 63 százaléka osztott már meg kábítószert a kliensével, illetve a drogfogyasztó prostituáltak 67 százaléka nem használ óveszert.

“A közegészségügyi rendszer nem tudja kezelni ezt az állapotot, és mivel a civil programokat leépítették, a szakemberek a helyzet rosszabbodására számítanak. Kormányzati szinten egyelőre még stratégia sem létezik a betegségek terjedésének megfékezésére” – mondják az Alternatíva dolgozói.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!