Keresés

Egy napot adott a kormány az ELTE-nek

Senki sem támogatja, mégis megszüntetne két szakot a kormány. Az ELTE Társadalomtudományi Karának dékánját pénteken értesítették a végső javaslatról, és egy napot hagytak a véleményezésre. Hétfőn ő is felszólal a hallgatók fórumán. 

Egy napot hagytak annak a minisztériumi előterjesztésnek az átnézésére, amely két egyetemi alapszak megszüntetését javasolja. „Pénteken délután fél ötkor küldték el a jogszabálytervezetet azzal, hogy szombat estig véleményezzem” – mondta az Abcúgnak az ELTE Társadalomtudományi Karának (TáTK) dékánja, Tausz Katalin.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a nemzetközi és a társadalmi tanulmányok alapszakok megszüntetését javasolta a kormánynak. Ha a tervezetet elfogadnák, az ELTE TáTK-n a mostani öt helyett csak három alapszak maradna. Tausz elmondása szerint a kormány néhány hete egyeztetésre hívta a Magyar Rektori Konferenciát az ügyben, ahol mindenki elmondhatta az aggályait. „A nemzetközi tanulmányok alapszak megszűnését senki sem támogatta”.

Amikor először értesültem a tervről, minden lehetséges hivatali utat bejártam, hiába.

Az ELTE-n hétfő estére szerveznek hallgatói fórumot, ahol Tausz is fel fog szólalni. A hallgatók attól tartanak, hogy a megszűnés az egész kar létét veszélybe sodorná, mert a bevételek több mint hatvan százalékát az erre a két szakra járó önköltséges hallgatók biztosítják.

A dékán szerint azonban ez így nem áll meg, mert a 60 százalékos arány csak a tandíjakból származó bevételekhez viszonyítva igaz. „Ezen kívül kapunk állami támogatást, és vannak más piaci bevételeink is. Ha ezekhez mérjük, kisebb a két szak önköltségeiből származó bevétel aránya. A gazdasági nehézségek fokozatosan jelentkeznek majd, hiszen még bent lesz két évfolyam, amikor a döntés hatályba lép”. Tausz szerint viszont eleve rossz döntés ebbe az irányba terelni a témát.

Nem helyeslem, hogy finanszírozási problémára szűkítjük a kérdést.

„A TáTK gazdálkodása mindeddig stabil volt, és még szolid növekedésre is volt esélyünk. Nálunk nem volt jellemző, hogy hiányzott volna a festékpatron. Finanszírozási szempontból az a legnagyobb baj, hogy szétvernek egy jól működő rendszert. De ha egy kis létszámú szakról lenne szó, az nem lenne baj?” – kérdezte.

A hétfői fórum egyik szervezője korábban azt mondta az Abcúgnak, az oktatók is támogatják a megmozdulásukat, és igyekeznek más érintett egyetemekkel is összefogni. A hallgatók azt követelik, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma vonja vissza az előterjesztést, tegye nyilvánossá a döntések hátterét és biztosítsa a felsőoktatási autonómiát. Az ELTE TáTK közben a honlapján is tiltakozni kezdett a döntés ellen.

A kormány korábbi közleményében azt írta, a szakok számának csökkentésével az a cél, hogy “megteremtsék a képzés, valamint a gazdasági és társadalmi elvárások közötti összhangot, javítva az oktatás, a foglalkoztatás és a gazdaság versenyképességét”.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!