Keresés

A rendőrök arra kérik a migránsokat, hogy menjenek a táborokba

A mostani irataikkal biztosan nem utazhatnak Németországba, ezért menekülttáborba kell menniük, ahol majd eldől, hogy mi lesz a sorsuk. Ezt próbálta elfogadtatni a Keleti pályaudvarnál várakozó több ezer menekülttel a rendőrség kedd este, láthatóan nem sok eredménnyel. Korábban a menekültek elfoglalták a Thököly út egyik felét, és végig feszült volt a hangulat, de agressziónak egyszer sem volt jele. 

Talán először fordult elő, hogy a rendőrség végre direktbe kommunikálni próbáljon a Keleti pályaudvarnál várakozó több ezer menekülttel. Egy hangosbemondóba először arabul, majd angolul azt mondták be, hogy azok az iratok, amikkel jelenleg a menekültek rendelkeznek, nem alkalmasak rá, hogy a Schengeni övezeten belül utazzanak. Menjenek menekülttáborba, adják meg az ujjlenyomatukat, és majd utána eldől, hogy mehetnek-e Németországba vagy sem. Kollégánknak több menekült is azt mondta, hogy ez tuti hazugság.

A menekültek egy darabig hallgatták a rendőrséget, majd páran átvonultak a főbejárat elé, ahol újból skandálni kezdték, hogy „Germany”. Közben a rendőrségi kocsik körül rohamruhába öltözött rendőrök gyülekeznek.

Korábban migránsok foglalták el a Thököly út városból kivezető sávját, de a rendőrök gyorsan intézkedtek, és visszaterelték a tömeget a Keleti pályaudvar épülete elé – jelentette tudósítónk a helyszínről. A sisakot és páncélt viselő rendőrök most sorfalat állnak a járdaszegélyen, így próbálják megakadályozni, hogy ismét kimenjenek az úttestre. Ezt egy időre lezárták, de aztán ismét elindult rajta az autós forgalom.

Úgy tudjuk, a menekültek azért mentek ki a Thököly útra egy időre, mert látták, hogy több családot is elvisznek a rendőrök.

A rendőrök sorfallal zárják el a Thököly utat a menekültek elől Fotó: Ballai Vince
A rendőrök sorfallal zárják el a Thököly utat a menekültek elől | Fotó: Ballai Vince

Tudósítónk azt mondta, a rendőri intézkedés után valamivel nyugodtabb lett a hangulat, de továbbra is zsibong az egész tér, és folyamatosan rendőrök és mentők szirénázása hallatszik. Az emberek egy kisebb csoportja továbbra is dühösen kántál és füttyög, miközben próbálja rávenni az aluljáróban levő tömeget, hogy jöjjenek föl a főbejárat előtt levő néhány száz fős tömeghez. Fizikai agressziónak nincs jele.

A menekülteket segítő civilek tüntetése hét órakor indul a Nyugati pályaudvartól, amiről a tudósítónk által megkérdezett menekültek nem hallottak. Az egyik szír fiú munkatársunknak azt mondta, tíz napja rostokol a Keleti előtt, és annyira rosszul érzi itt magát, hogy most már inkább visszamenne Törökországba.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!