Keresés

Egy félig vak és egy tolószékes szíriai menekült magyarországi bíróság elé állításával kerültünk be a brit köztévébe

A kerekesszékes Fajszál Hamádot és a 64 éves cukorbeteg, asztmás háziasszonyát azzal vádolják, hogy csatlakoztak a zavargáshoz, ami akkor tört ki a röszkei határnál, amikor Magyarország a múlt szeptemberben lezárta azt a menekültek előtt.

Két szíriai menekült, egy félig vak és egy tolószékes állt Magyarországon bíróság elé, mert a vád szerint nemzetbiztonsági fenyegetést jelentenek. A birt közszolgálati televízó, a Channel 4 készített róluk riportot – írja a 444.hu.

A kerekesszékes Fajszál Hamádot és a 64 éves cukorbeteg, asztmás háziasszonyát, Fattum Hasszánt (aki egy szíriai légi csapásban vakult meg) azzal vádolják, hogy csatlakoztak a zavargáshoz, ami akkor tört ki a röszkei határnál, amikor Magyarország a múlt szeptemberben lezárta azt a menekültek előtt.

Hamád azt mondta a bíróságon, hogy hogyan zavaroghatott volna, ha egyszer mozgáskorlátozott. Mint mondta, kiesett a székből, és nincs ellene semmilyen bizonyíték, mégis 7 hónapja fogságban van.

A riportban bemutatják a vasfüggönyt a kommunista országokként elsőként felszámoló ország új határzárát is. A műsorban Kovács Zoltánnal is beszélgettek. A kormányszóvivő azt mondta, a kerekesszékes és a fél szemére vak nő ahhoz a férfihoz tartozott, akit a határnál több útlevéllel kaptak el, és akinek a tárgyalása szintén zajlik.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!