Keresés

EBESZ: Az önkormányzatok állítsák le a romák kilakoltatását a szociális lakásokból

Az önkormányzatok felelőssége, hogy szociális lakáspolitikai intézkedéseikkel ne diszkriminálják az ezekben az ingatlanokban lakó romákat. A miskolci számozott utcákból kilakoltatottakkal történteknek nem szabad sehol sem megismétlődnie. Kétnapos magyarországi látogatása után a magyarországi romák helyzetéről tartott sajtótájékoztatót az EBESZ emberi jogokkal foglalkozó alszervezetének vezetője, Michael Georg Link.

“A helyi hatóságok, tehát az önkormányzatok felelőssége, hogy olyan szociális lakáspolitikát valósítsanak meg, amely nem diszkriminál” – hangsúlyozta Michael Georg Link, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) egyik alszervezetének, a Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának (ODIHR) igazgatója budapesti sajtótájékoztatóján, szerdán. Az ODIHR egy kormányközi szervezet, amely főleg választások monitorozásával és a működési területét jelentő országok emberi jogi helyzetének monitorozásával foglalkozik.

Michael Georg Link igazgató két napos magyarországi látogatásának tapasztalatairól számolt be a sajtónak, amely idő során a magyarországi romák helyzetére fókuszált. Találkozott Balog Zoltán ember erőforrás miniszterrel, és Miskolcra is ellátogatott, ahol a város alpolgármesterével, a miskolci rendőr-főkapitánnyal és a Cigány Kisebbségi Önkormányzat (CKÖ) képviselőjével is tárgyalt, végül a számozott utcákba is ellátogatott. Az ott található önkormányzati lakásokból kezdte el ugyanis 2014-ben kilakoltatni az ott élő romákat a város, mert felszámolná a telepet.

“Le kell állítani a romák kilakoltatását a szociális lakásokból”

A diszkrimináló gyakorlatot ott azonosította az ODIHR, hogy az alacsony komfortfokozatú szociális bérlakások határozatlan idejú szerződéssel rendelkező – szinte kivétel nélkül roma származású – lakóinak kétmillió forintos anyagi kompenzációját ahhoz kötötte a város, hogy abból csak a városon kívül vásárolhatnak belőle ingatlant.

Riport a miskolci számozott utcákból, ahol elkezdődtek a kilakoltatások. Abcúg, újságíró: Albert Ákos
Elhagyott és lezárt ház a Számozott utcákban | Fotó: Tuba Zoltán

Az ODIHR igazgatója elmondta: hivatala üdvözli a Legfelsőbb Bíróság (Kúria) döntését, amellyel korábban jogellenesnek  nyilvánította és megsemmisítette a rendelkezést. “Felszólítom a helyi és országos hatóságokat arra, hogy azonnal orvosolják a Kúria és az Ombudsman által felvetett problémákat, valósítsák meg az ajánlataikat, és ne állítsanak ki több kilakoltatási határozatot a szociális lakások roma lakóival szemben ” – mondta Link. Majd hozzátette: fenntartható, kielégítő és diszkrimináció-mentes megoldások kezdeményezésére van szükség, szoros együttműködésben a civil társadalom roma képviselőivel.

“Az én fogalmaim szerint semmiképp nem szlöm”

A nyilatkozatából is láthatóan inkább a helyi hatóságok szerepére fókuszáló Link a Balog Zoltánnal való találkozóról a sajtótájékoztató elején csak annyit mondott el, hogy “gyümölcsöző” volt. Majd a végén egy újságírói kérdésre válaszolva még annyit hozzátett: a találkozó gyümölcse természetesen nem az, hogy minden el van intézve, de az a benyomása, hogy történnek pozitív lépések a roma integráció irányába, és hogy Balog miniszter próbál társadalmi párbeszédet teremteni erről. Hozzátette: arról is tárgyaltak Baloggal, hogy az ODIHR Magyarországon is tartana képzéseket rendőröknek és rendészeti dolgozóknak arról, hogyan tartsák tiszteletben az emberi jogokat, miközben a közbiztonságról gondoskodnak.

A miskolci számozott utcákban tett látogatásán tapasztaltakról Link azt mondta: a számozott utcák épületeinek megőrzését sem szabad levenni a napirendről, hiszen az a város történelmi örökségének a része, és régi, de gyönyörű épületekről van szó. Azt is elmondta: a mai látogatása alapján az ő fogalmai szerint egyáltalán nem nevezné szlömnek a számozott utcákat, ahol találkozott olyanokkal is, akik 60-70 éve ott élnek, és most joggal kérdezik: miért kell távozniuk. “Nagyon szomorú példa, hogy 35000 ember aláírásával támogatta, hogy Miskolcon számolják fel a nyomortelepeket, miközben többük számára később derül majd ki, hogy az ő lakásuk is a célbavett területen van” – mondta.

Arra a kérdésre viszont nem adott érdemi választ Michael Georg Link, hogy miért nem Kriza Ákossal, Miskolc polgármesterével találkozott az alpolgármester helyett.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!