Keresés

Drogteszt vagy fogászati szűrés? Egykutya

Hoffmann Rózsa volt oktatási államtitkár szerint az iskolákba tervezett drogteszt pont olyan, mint a fogorvosi szűrés vagy a rendszeres testkontrollmérés. Hoffmann az ATV Szabad Szemmel című műsorában azt mondta: kicsit furcsának tartja, hogy Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója, józsefvárosi polgármester az újságírókat és a politikusokat is ellenőrizné.

Az ATV Szabad Szemmel című műsor vasárnapi adásának vendége Hoffmann Rózsa volt. Az egykori oktatási minisztert a műsorvezető arról kérdezte, hogy mi a véleménye Kocsis Máté ötletéről, amely szerint be kellene vezetni a évenkénti kötelező dogtesztet a döntéshozók, az újságírók, és a 12-18 év közötti gyermekek körében. Hoffmann azt válaszolta: ő is el tudna képzelni valamilyen vizsgálatot.

A józsefvárosi polgármester, aki egyben a Fidesz kommunikációs igazgatója is, a facebook-oldalán pénteken azt írta: “szerintem érdemes lenne bevezetni a rendszeres drogkontrollt a legveszélyeztetettebbek, a döntéshozók és a közvélekedést formálók számára. Így a 12-18 év közöttiekre, a választott politikusokra és az újságírókra vonatkozhatna az évenkénti kötelező drogteszt.”

Hoffmann Rózsa azt mondta: “ el tudok képzelni valamilyen vizsgálatot, ha az a megelőzés része”, bár hozzátette, hogy nem ismeri pontosan a javaslatot. Ahogyan van rendszeres fogorvosi szűrés, van rendszeres testkontrollmérés, van rendszeres orvosi vizsgálat, úgy elvileg egy ilyet is elképzelhetőnek tartok – mondta Hoffmann. Szerinte azokban a térségekben, ahol a drog súlyos problémává vált, ez egy eszköz lehet.

A volt oktatási miniszter szerint kicsit furcsa a gondolat, hogy a szűrést Kocsis az újságírókra és a politikusokra is kiterjesztené, de nekik példát kell mutatni mindenki számára, és a drog egy súlyos társadalmi probléma, ezért nem tart kizártnak ott sem némi kontrollt.

Egy politikus ráadásul vállalja, amikor a pályára lép, hogy “a közfigyelem középpontjában áll, és úgy kell élnie, hogy az minden tekintetben megfeleljen a választóknak, a társadalom erkölcsi normáinak” – mondta Hoffmann Rózsa.

A Fidesz hétfőn tárgyalja az ötletet, közölte a 444.hu portállal Tuzson Bence, a frakció szóvivője.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!